Tokie komentarai pasirodė, kai dvi žmogaus teisių organizacijos paskelbė ataskaitas apie JAV vykdomą bepiločių lėktuvų karą ir dieną prieš tai, kai Pakistano premjeras Nawazas Sharifas per derybas Baltuosiuose rūmuose turi pareikšti susirūpinimą dėl šios taktikos.

„Atidžiai tikriname šias ataskaitas, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney. – Tose ataskaitose teigiama, kad Jungtinės Valstijos veikė nusižengdamos tarptautinei teisei, tačiau mes griežtai su tuo nesutinkame. Administracija ne kartą akcentavo ypatingą mūsų rūpinimąsi tuo, kad užtikrintume kovos su terorizmu veiksmų atitikimą visiems galiojantiems įstatymams.“

J.Carney taip pat sakė, kad nuspręsdamas prieš įtariamus teroristus naudoti bepiločius lėktuvus, o ne siųsti karius ar naudoti kitus ginklus, Vašingtonas „rinkosi veiksmus, kurių tikimybė sukelti nekaltų gyvybių praradimą mažiausia“.

Anksčiau žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ paskelbė ataskaitas, kuriose detaliai aprašomos civilių gyventojų aukos per virtinę JAV operacijų Pakistane ir Jemene.

Abi šios organizacijos ragina JAV Kongresą nuodugniai ištirti jų dokumentais pagrįstus atvejus ir kitus galimai neteisėtus smūgius iš oro bei atskleisti visuomenei bet kokius įrodymus apie žmogaus teisių pažeidimus. Organizacijos sako, kad atsakingieji už neteisėtą žudymą, turėtų būti atitinkamai nubausti ar patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ paragino JAV prezidentą Baracką Obamą pateikti visą teisinį pagrindimą tiksliniam žudymui Jemene ir kitur.