Riktai interneto svetainėje, kurie jau tris savaites jos atidarymo trukdo žmonėms užsiregistruoti „Obamacare“ („Obamos priežiūra“) pramintoje sistemoje, Baltuosius rūmus veda į labai nepatogią padėtį ir reiškia sparčiai didėjantį politinį iššūkį.

B.Obamos „mašina“ visuomet didžiavosi savo veiksmingumu, nedramatizuojančiu požiūriu, taip pat dažnai minėdavo ankstesnio prezidento George'o W.Busho administracijos nesėkmes, tarp jų – nevykusią reakciją į uraganą „Katrina“.

Idėja, kad dabartinė pajėgi atlikti savo darbą, taip pat yra B.Obamos politinių įsitikinimų centre ir suteikia stumia į priekį jo ideologinę kovą su respublikonais. Taigi, bet kokie įrodymai, kad yra priešingai, yra, švelniai tariant, nepatogūs.

Nesklandi interneto svetainės Healthcare.gov pradžia kelia klausimus dėl B.Obamos kompetencijos įgyvendinant įstatymą, ant kurio kortos jis pastatė savo prezidentavimą ir kuris dar nedavė politinių dividendų.

Nesmagumas juo didesnis, žinant, kad B.Obama savo karjerą pastatė ant interneto galimybių pamato – sukurdamas politinį judėjimą ir patraukdamas savo pusėn amerikiečius be žiniasklaidos pagalbos.

Audra dėl „Obamacare“ tvenkėsi ne vieną dieną, bet iš pradžių ją temdė triukšmas dėl vyriausybės agentūrų uždarymo ir vos ne vos išvengto nemokumo. Tačiau Baltieji rūmai jautė, kad audra netrukus kils, ir savaitgalį pranešė, kad B.Obama tiesiogiai imsis sveikatos draudimo svetainės klausimo.

„Saldinimo nėra, – sakė prezidentas, skųsdamasis svetainės problemomis. – Manau, teisinga sakyti, kad niekas kitas nėra taip nusivylęs kaip aš.“

Tačiau jo pasirodymas gaivią rudens dieną Baltųjų rūmų rožyne labiau priminė ne atgailą, o reklamą.

„Produktas yra geras“, – tvirtino B.Obama, tikriausiai nerimaudamas, kad prasti atsiliepimai apie interneto svetainę pablogins amerikiečių nuomonę apie „Obamacare“, kurios įvaizdis, kaip rodo apklausos, ir taip yra prastas.

Nesklandi pradžia, kurią, pasak B.Obamos, persekioja „trūkumai“, suteikė auksinę progą respublikonams, nepatenkintiems vyriausybės agentūrų uždarymo dramos baigtimi.

Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris, kuris jau seniai vadina „Obamacare“ „traukinio katastrofa“, surezgė dar didesnę alegoriją dėl įsivaizduojamų reformos, visų pirma orientuotos į 40 mln. sveikatos draudimo neturinčių amerikiečių, nesėkmių.

„Tai, ką prezidentas šiandien pasiūlė, yra ne ką daugiau už savigyrą, – sakė J.Boehneris. – Arba prezidentas nesuvokia šio įstatymo nesėkmių masto, arba netiki, kad amerikiečiai nusipelno tiesių atsakymų.“

Tačiau B.Obama įrodinėjo, kad šis įstatymas yra „ne vien interneto svetainė“, ir akcentavo populiarias nuostatas, kurių viena neleidžia draudimo bendrovėms atsisakyti apdrausti žmonių, jau sergančių kokiomis nors ligomis.

Sveikatos apsaugos ir socialinių tarnybų departamentas nurodė sutelkti IT ekspertų „antplūdį“ ir pataisyti svetainę, pabrėždamas, kad amerikiečiai taip pat gali registruotis telefonu.

Tačiau departamentas vis dar nenurodė, kiek žmonių apsidraudė sveikatą pagal naująjį įstatymą.

Žalos B.Obamos įvaizdžiui ir reformos, laikomos iki šiol didžiausiu jo vidaus politikos pasiekimu, dydis tikriausiai priklausys nuo to, kaip greitai bus atlikti pataisymai.

Jeigu problemos užsitęs, B.Obama tikriausiai bus vis garsiau raginamas atidėti terminą, iki kurio visi amerikiečiai privalo apsidrausti arba mokėti baudą, kurios dydis – 1 proc. jų metinių pajamų. Ši sąlyga turėjo įsigalioti nuo ateinančių metų pradžios.

Debesys taip pat telkiasi virš sveikatos apsaugos sekretorės Kathleen Sebelius (Keitlin Sebelijus) galvos, nors Baltųjų rūmų padėjėjai neoficialiai sakė, kad jai negresia prarasti postą, nes dėl pastarųjų problemų esą kalti tinklalapį kūrę rangovai, o ne administracijos pareigūnai.

Įtakingi B.Obamos patarėjai ilgai buvo įsitikinę, kad amerikiečiams pamačius „Obamacare“ rezultatus, ši reforma iškart taps populiaresnė. Tačiau tokios viltys gali neatlaikyti pasipiktinimo dėl prasto debiuto.

„Kiekviena diena, kai kyla problemų dėl „Obamacare“ tinklalapio, bus diena, kai respublikonai sakys, jog tai yra neatsiejama „Obamacare“ yda, – sakė Naujojo Hampšyto universiteto politologijos profesorius Dante Scala. – Jeigu visa tai užsitęs mėnesius, kils didelių problemų. Tai virs visuomenės suvokimu, jog (reforma) neveiks.“

Kad ji pradėtų veikti, „Obamacare“ privalo pritraukti daug sveikų jaunų žmonių, kurie paprastai labiausiai vengia draustis sveikatą. Iš jų surinktos lėšos leistų subsidijuoti riziką, kurią draudikai patiria drausdami vyresnio amžiaus, silpnesnės sveikatos klientus. Bet kokie kliuviniai, kurie atgrasytų jaunesnius vartotojus ryžtis tokiam žingsniui, gali tapti šio projekto pragaištimi.

Žinant šią padėtį ir itin svarbų „Obamacare“ vaidmenį prezidento politiniame įvaizdyje, daugelis ekspertų stebisi, kodėl iš anksto nebuvo geriau pasiruošta.

„Faktas, kad jie neatrodė geriau pasiruošę pristatymui spalio 1-ąją, peržengia mano nuostabos ribas“, – sakė Teksaso universiteto profesoriu ir sveikatos apsaugos reikalų specialistas Danielis Sledge'as.