Dėl prasto matomumo kai kur buvo sustabdytas ir kelių transportas. Oro tarša daugiau kaip 10 mln. gyventojų turinčiame mieste, kuriame kasmet vyksta populiarus ledo skulptūrų festivalis, vis dar smarkiai viršija lygį, kurį Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) laiko saugiu.

Nuotraukose ir reportažuose matyti smogo gaubiamos gatvės, kuriose matomumas kai kur nesiekia nė 50 metrų.

Po pirmadienio, kai vietos oro uoste buvo atšaukta daugiau kaip 250 skrydžių; lėktuvai vis dar labai smarkiai vėluoja, praneša Kinijos žiniasklaida.

Stebėjimo stotys antradienį ryte pranešė, kad smulkesnių nei 2,5 mikrono kietųjų dalelių (KD2,5), laikomų itin žalingomis žmonių sveikatai, koncentracija Harbino ore yra 822 mikrogramų kubiniame metre.

Teršalų koncentracija buvo mažesnė negu pirmadienį, kai ji siekė 1 000 mikrogramų kubiniame metre, bet vis tiek daugiau kaip 30 kartų viršija PSO rekomenduojamą standartą.

Bendras oro kokybės indeksas išlieka didesnis nei 500 – aukščiausia Kinijoke naudojamos skalės padala, rodanti didžiausią oro užterštumą.

Smogas Harbine susidarė artėjant žiemai įjungus centrinio šildymo sistemą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Tai naujausias didelis su tarša susijęs incidentas Kinijoje. Jis kelia nemažą visuomenės pasipiktinimą, o antradienį nuotraukas iš Harbino pirmuosiuose puslapiuose išspausdino keli Kinijos laikraščiai.

Sausio mėnesį tirštas, panašios koncentracijos smogas buvo užklojęs Pekiną. Tas incidentas taip pat sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio ir buvo apibūdintas kaip „oro apokalipsė“. Šiemet didžiules Šiaurės Kinijos teritorijas ne kartą gaubė smogas.

Sparčios plėtros ir intensyvaus anglių naudojimo nulemiama tarša kelia problemas didžiulėse Kinijos teritorijos dalyse, provokuodama visuomenės kritiką, į kurią šalies vadovybė reaguoja pažadais gerinti padėtį.