82 metų A. Munro šiais metais tapo Nobelio literatūros premijos laureate, tačiau tvirtina dėl su sveikata susijusių priežasčių negalinti atvykti į Švediją paskaityti tradicinės nugalėtojo paskaitos bei atsiimti 3,184 milijono litų siekiančios premijos.

Rašytoja kiek anksčiau šiais metais pranešė, jog po puikios karjeros, per kurią parašė keturiolika pripažinimo sulaukusių novelių rinkinių, nori pasitraukti į užtarnautą poilsį.

Birželio mėnesį Kanados leidiniui „National Post“ A. Munro sakė: „Tai nereiškia, kad man nepatinka rašyti, tačiau manau, kad pasieki tokią stadiją, kai imi apie gyvenimą mąstyti kitaip. Ir galbūt, kai esi mano amžiaus, nebenori būti tiek daug vienas, kiek tenka rašytojui. Taip, lyg kitame gyvenimo gale tampi labai bendraujančiu“.

Pastarajame rašytojos rinkinyje „Dear Life“, pasirodžiusiame 2012 metais, buvo keturi autobiografiniai kūriniai, kurias autorė apibūdino kaip „ne visai apsakymus... tai pirmi ir paskutiniai – bei slapčiausi – dalykai, kuriuos noriu pasakyti apie savo pačios gyvenimą“.

Švedijos akademijos nuolatinis sekretorius Peteris Englundas penktadienį, spalio 18 dieną, patvirtino, kad A. Munro nepriėmė kvietimo dalyvauti premijų teikimo ceremonijoje ir pranešė, kad kol kas neaišku, kas rašytojai atstovaus gruodžio 10 dieną įvyksiančiame renginyje.

Tradiciškai Nobelio premijos laureatas, prieš atsiimdamas apdovanojimą, skaito paskaitą Stokholme, tačiau A. Munro taip pat papildė ankstesnių nugalėtojų, dėl sveikatos negalėjusių dalyvauti ceremonijoje, gretas.

Doris Lessing, kuriai 2007-aisiais laimėjus premiją buvo 87 metai, gydytojai patarė nekeliauti dėl problemų su nugara, todėl Nobelio fondo atstovai įteikti jai apdovanojimo atvyko į Londoną.

75 metų Haroldas Pinteris dėl prastos sveikatos taip pat neatvyko 2005 metais, o metais anksčiau Nobelio literatūros premiją laimėjusi Elfriede Jelinek iš Austrijos sakė, jog jos „psichinė būklė nėra tokia, kad galėtų atlaikyti tokias ceremonijas“.

Paskelbdamas šių metų literatūros premijos nugalėtoją, P. Englundas apibūdino A. Munro kaip „šiuolaikinės novelės meistrę“, kurios „gebėjimas stebėti beveik kelia šiurpą“, o „protas ir stebėjimo galia gali būti šiek tiek problemiški, nes ji mato žmones kiaurai“.