NATO atstovė spaudai pirmadienį sakė, kad NATO buvo pakviesta stebėti dalį Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų "Zapad 2013", kurios sukėlė susirūpinimą Baltijos šalyse, o Rusijos atstovų laukiama Baltijos šalyse ir Lenkijoje lapkritį vyksiančiose NATO pratybose "Steadfast Jazz".

"Ar skaidrumo galėtų būti daugiau? Taip, galėtų. Manau, kad skaidrumas padeda didinti pasitikėjimą, ypač kai prie vienas kitų sienų pratybas rengia didelis kiekis ginkluotųjų pajėgų", - BNS sakė Aljanso atstovė Oana Lungescu.

"Galime daugiau padaryti, didindami skaidrumą, ir aš manau, kad šis klausimas bus aptartas" NATO šalių susitikime su Rusijos ministru, sakė ji.

NATO gynybos ministrai su Rusijos ministru Sergejumi Šoigu Briuselyje susitiks trečiadienį.

Lietuvos krašto apsaugos ministras šį mėnesį pareiškė, kad bendri Rusijos ir Baltarusijos kariškių mokymai "Zapad 2013" buvo žymiai platesni nei tik antiteroristinių veiksmų pratybos.

Rusija ir Baltarusija skelbė, kad pratybose "Zapad" rugsėjo mėnesį Karaliaučiaus srityje ir Baltarusijoje turėjo dalyvauti keliolika tūkstančių karių.

Lapkričio 2-9 dienomis Lenkijoje ir Baltijos šalyse vyksiančiose "Steadfast Jazz" pratybose dalyvaus 6 tūkst. NATO karių, įskaitant apie 300 Lietuvos karių.

Tai bus pirmosios NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybos šiame regione. J.Olekas jas yra pavadinęs "įrodymu, kad Aljansas yra pasirengęs ginti Baltijos šalis ir Lenkiją nuo bet kokių grėsmių".

Prie šių pratybų nusprendė prisidėti ir NATO nepriklausančios Švedija, Suomija ir Ukraina.