„Dėl to Saudo Arabija ... neturi kitos išeities, tik atmesti narystę Saugumo Taryboje, kol ji bus reformuota, aprūpinta priemonėmis vykdyti savo pareigas ir prisiims savo atsakomybę palaikyti taiką ir saugumą pasaulyje“, – sakoma Saudo Arabijos URM pranešime, paskelbtame praėjus parai po balsavimo, per kurį ji buvo išrinkta į tą 15 narių turinčią instituciją.

Saudo Arabija teigia, kad negali priklausyti Saugumo Tarybai, kol nebus įvykdytos reformos, bet konkrečiai neįvardijo, kokių nori reformų.

Saugumo Taryboje iškilo nesutarimų dėl Sirijos pilietinio karo. Vakarų šalys norėjo imtis griežtesnių sankcijų prieš prezidentą Basharą al Assadą, o Rusija tokias rezoliucijas vetavo. Saudo Arabija Sirijos konflikte rėmė sukilėlius.

Pranešime, kurį penktadienį išplatino Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra, ministerija pareiškė, kad Saugumo Taryba neatliko savo pareigos, siekiant nutraukti konfliktą Sirijoje.

Pasak jos, šis nesugebėjimas imtis veiksmų leido Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui vykdyti šalies žmonių žudynes - netgi panaudojant cheminius ginklus. Pažymima, kad tokie veiksmai nenulėmė jokių atgrasomųjų sprendimų arba bausmių Damasko atžvilgiu.

Ministerija taip pat pabrėžė, kad Saugumo Taryba nesugebėjo išspręsti jau kelis dešimtmečius vykstančio palestiniečių ir Izraelio konflikto bei neįstengė paversti Artimųjų Rytų zona be masinio naikinimo ginklų.

DELFI primena, kad per tą patį ketvirtadienį vykusį balsavimą JT Saugumo Tarybos nare pirmąkart buvo išrinkta Lietuva.

Lietuva, kuri buvo vienintelė pretendentė Rytų Europos grupėje, per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės.

Į Saugumo Tarybą ketvirtadienį taip pat išrinktos Čilė, Saudo Arabija, Čadas ir Nigerija. Rinkimuose intrigos nebuvo, visos šios valstybės buvo deleguotos savo regioninių grupių iš anksto ir surinko daugiau nei po 170 balsų.

Saugumo Tarybą sudaro penkiolika Jungtinių Tautų narių. Tai yra vienintelė institucija, kuri pagal tarptautinę teisę gali sankcionuoti karinės jėgos panaudojimą. Sprendimai priimami devynių balsų dauguma.