ES lyderiai leido suprasti, kad Ukraina asociacijos sutartį, kuri yra pirmasis žingsnis link potencialios narystės Bendrijoje, galės pasirašyti per lapkričio pabaigoje Vilniuje vyksiantį viršūnių susitikimą tik tuo atveju, jeigu bus paleista J.Tymošenko, buvusi premjerė.

„Šiandien Ukraina neturi įstatymo, kuris leistų Tymošenko išvykti gydytis į užsienį“, – V.Janukovyčius sakė žurnalistams Svitlodarsko miestelyje rytiniame Donecko regione, kuris yra jo šalininkų tvirtovė.

„Aišku, jeigu parlamentas priims tokį įstatymą, aš jį pasirašysiu. Labiausiai tikėtina, kad teismas priims sprendimą dėl išleidimo procedūros, išlaikant kai kurias garantijas“, – pridūrė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

Ukrainos parlamentas – Aukščiausioji Rada – turėtų surengti debatus dėl tokio teisės akto, prieš pasiunčiant jį pasirašyti prezidentui.

„Patarėjai sako, kad tai turėjo būti seniai padaryta“, – pastebėjo V.Janukovyčius.

Vėliau ketvirtadienį prezidento spaudos tarnyba citavo V.Janukovyčiaus pareiškimą, jog parlamentas dar tik pradėjo rengti tokio teisės akto projektą.

V.Janukovyčius anksčiau sakė žurnalistams, kad Aukščiausioji Rada jau yra parengusi tą dokumentą.

Šie V.Janukovyčiau komentarai buvo pirmas atvejis, kai jis aiškiai pademonstravo esantis pasiryžęs paleisti savo pagrindinę politinę varžovę, Ukrainai ir ES ruošiantis lapkričio 28–29 dienomis Lietuvoje vyksiančiam Rytų partnerystės programos viršūnių susitikimui.

Opozicijos lyderės, kuri skundžiasi smarkiais nugaros skausmais, kalinimas laikomas viena iš pagrindinių kliūčių pasirašyti platų politinį ir laisvosios prekybos susitarimą su Briuseliu tame susitikime.

J.Tymošenko buvo nuteista 2011-ųjų spalį kalėti septynerius metus dėl įgaliojimų viršijimo, nors politikė šį nuosprendį vadino savo varžovo mėginimu pašalinti ją iš politikos.

Manoma, kad V.Janukovyčius ieško galimybių leisti J.Tymošenko išvykti iš Ukrainos, tačiau užkirsti kelią jos sugrįžimui į politiką prognozuojamoje ateityje.

Valdančioji Regionų partija, kaip manoma, gali skubiai priimti įstatymą, kuris leistų kaliniams, tarp jų J.Tymošenko, siekti galimybės gydytis užsienyje.

Tačiau net jeigu ji būtų paleista, tas įstatymas veikiausiai užkirstų kelią buvusiai premjerei kandidatuoti prezidento rinkimuose 2015 metais.

Valdančiosios partijos įstatymų leidėja Ina Bogoslovskaja sakė, kad Aukščiausioji Rada tokį teisės aktą planuoja svarstyti pirmadienį. „Jis bus pagrįstas Lenkijos įstatymu“, – nurodė ji.

Anksčiau šį mėnesį Europos Parlamento stebėjimo misijos Ukrainoje specialieji pasiuntiniai Aleksandras Kwasniewskis ir Patas Coxas oficialiai paprašė V.Janukovyčiaus leisti J.Tymošenko išvykti gydytis į užsienį.

Pagal seniai svarstomą planą ji gali būti išvežta į garsią Berlyno ligoninę „Charite“, kurios gydytojai dalyvavo J.Tymošenko gydymo programoje rytiniame Charkovo mieste.

Per praeitą savaitę dvi dienas vykusį vizitą Ukrainos sostinėje Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle sakė esantis įsitikinęs, kad Kijevas supranta, jog lieka vis mažiau laiko iki viršūnių susitikimo Vilniuje.

„Galimybių langas tebėra atviras, ir negali būti atmesta, kad šis galimybių langas taip pat gali vėl užsidaryti“, – perspėjo G.Westerwelle.

J.Tymošenko priėmė Europos pasiuntinių pasiūlymą išvykti gydytis į užsienį, tačiau pažymėjo, kad nesieks politinio prieglobsčio Vakarų Europoje ir kovos dėl savo „teisinęs reabilitacijos“.

„Janukovyčius nenori suteikti malonės Tymošenko, – Kijevo Mohylos akademijos profesorius Oleksijus Haranas sakė naujienų agentūrai AFP. – Daugių daugiausiai jis yra pasiruošęs išsiųsti ją gydytis į užsienį, kad ji formaliai liktų nuteistąja.“

Potencialiai istorinė Kijevo ir Briuselio sutartis, kaip prognozuojama, veikiausiai supykdys Rusiją, kuri spaudė Ukrainą prisijungti prie Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos.