Darželį prižiūrėti liko vos keli Baltųjų rūmų darbuotojai – visi kiti išsiųsti priverstinių atostogų. Dėl šios priežasties pirmosios Amerikos ponios darže priviso piktžolių, pūva nenurenkamas daržovių derlius.

Kaip skelbiama M. Obamos tinklaraštyje „Foodorama“, kuriame pateikiama išsami informacija apie Baltųjų rūmų virtuvės paslaptis, sodininkams leidžiama tik darželį palaistyti ir išnešti šiukšles.
Remiantis vyriausybės darbo sustabdymo nuostatomis, leidžiančiomis atlikti tik „būtiniausius darbus“, sodininkai daržo negali ravėti, grėbti lapų ar tvarkyti puvėsių.

„Yra toks puikus žodis – neįtikėtina“, - teigia „Foodorama“ tinklaraščiu besirūpinanti ir su pirmosios ponios daržu susijusius dokumentus tvarkanti Eddie Gehman Kohan.

„Jis niekada, niekada taip kraupiai neatrodė – situacija nekontroliuojama, ant žemės daržovės pūva jau dvi savaites“, - „The Telegraph“ piktinosi Baltųjų rūmų darbuotoja.

Dėl vyriausybės uždarymo trūksta savo pareigas atliekančių darbuotojų. Kad ir kaip absurdiškai tai beskambėtų, nėra užtektinai žmonių, galinčių iš Baltųjų rūmų teritorijos išvaryti joje, kaip manoma, pastarosiomis savaitėmis apsigyvenusią lapę.

Savo juodą darbą puikiausiai niekieno netrukdomos atlieka ir voverės. Skelbiama, kad „palikti ramybėje gyvūnai darosi vis agresyvesni“, skelbiama tinklaraštyje „Foodorama“.

„Voverės darže visada kelia problemų, vasarą nuėda uogas. Dabar jos – tarsi be priežiūros saldainių parduotuvėje palikti vaikai, ryja viską iš eilės“, - teigia E.G. Kohan.

Voverės tiesiog siaubia „Sungold“ bulvių ir saldžiųjų pipirų derlių, reguliariai darže apsilanko ir vanagas. Po keturias dienas Vašingtoną merkusio lietaus M. Obamos daržas primena žemės plotą be aiškios paskirties.

140 kvadratinių metrų ploto daržas paprasčiausiai paliktas likimo valiai.

Problema dar ir ta, jog Samas Kassas, M. Obamos iniciatyvos „Let Move!“ vykdomasis vadovas ir didžiausias daržo šalininkas, yra vienas iš tų 800 tūkst. Amerikos vyriausybės tarnautojų, priverstų laikinai atostogauti.

Pirmosios Amerikos ponios planai surengti rudens derliaus šventę, į kurią pasidžiaugti daržo vaisiais kviesti vietos vaikai, taip pat žlugo – šis renginys, kaip ir visi kiti pasirodymai visuomenei, nukelti.

Darže augančios daržovės ir prieskoninės žolelės keliauja į Baltųjų rūmų virtuvę, derliumi neretai vaišindami ir Baltųjų rūmų svečiai iš užsienio.

Štai kaip Michelle Obamos daržas atrodė anksčiau: