Daugiau kaip dvejus metus neturėdama darbo ir iškilus pavojui prarasti savo namus, A. Hare prisiminė Louisos May Alcott XIX a. romaną ir sėdo prie kompiuterio.

„Tiesiog mėginau rasti būdų, kaip prasimanyti pinigų. Prisiminiau Džo iš romano „Little Women“ („Mažosios moterys“), kuri pardavė savo plaukus, - teigė 35 metų moteris iš Atlantos. – Visuomet turėdavau vešlius plaukus, bet idėja juos parduoti kilo pirmą kartą, nes tikrai esu prispirta bėdų“.

Dviejų vaikų motina svetainėje buyandsellhair.com paskelbė dvi savo 45 cm ilgio kaštonų spalvos plaukų fotografijas, užsiprašydama mažiausiai 1 tūkst. dolerių (2,6 tūkst. litų), ir po kelių valandų sulaukė skambučio.

A. Hare, kuri taip pat svarstė pardavinėti savo pačios pieną, prisijungė prie kitų žmonių, ieškančių netradicinių būdų, kaip sudurti galą su galu, kai ketverius metus trunkančiai ekonomikos plėtrai sunkiai sekasi atgaivinti darbo rinką ir suteikti žmonėms pajamų.

Nuo 2011 metų net du ketvirčius „plaukai“, „kiaušialąstės“ ar „inkstas“ pateko tarp keturių populiariausių „Google“ paieškos užklausos „Noriu parduoti...“ raktažodžių, teigia rinkos strategas Nicholas Colasas iš Niujorke įsikūrusios agentūros „ConvergEx Group“, teikiančios brokerių ir su pardavimais susijusias paslaugas instituciniams investuotojams.

Nors amerikiečiai gali legaliai pardavinėti plaukus, krūtų pieną ir kiaušialąstes, pirkti ir parduoti inkstus Jungtinėse Valstijose draudžia įstatymai.

„Tas faktas, kad žmonės apie tai mąsto, jau liudija, jog vis dar daug gyventojų yra susirūpinę dėl savo finansinių perspektyvų, - teigė N. Colasas. – Tai labai skirtinga situacija nuo visų kitų išgyventų atsigavimo periodų. Tai bus nuobodžiai lėtas, gniuždantis atsigavimas“.

Kiaušinėlių donorės

Šeidi Grovo vaisingumo centre, kuris turi biurus Vašingtone, Virdžinijoje, Merilande ir Pensilvanijoje, šiais metais norą būti kiaušinėlių donorėmis išreiškė apie 13 tūkst. moterų. Tai maždaug 13 proc. daugiau negu 2012 metais, per interviu telefonu pažymėjo vaisingumo centro rinkodaros vadovo asistentas Ali Williamsas.

Pačios klinikos pernai atliktas tyrimas parodė, kad 65 proc. moterų atveju buvo bent kažkoks finansinis motyvas apsisprendžiant tapti kiaušinėlių donorėmis. Tačiau dėl griežtų sveikatos patikrinimų ir ilgų įsipareigojimų, susijusių su kiaušinėlių donoryste, savo kiaušialąstes realiai pardavė tik 3 proc. moterų.

Lėtas ekonomikos atsigavimo tempas, kurį šiemet dar labiau apsunkina aukšti mokesčiai ir federalinių išlaidų apkarpymai, Jungtinių Valstijų namų ūkiams kelia slogias nuotaikas. 54 proc, amerikiečių tvirtina, kad jų pajamos „vargu ar apskritai atsigavo“ nuo recesijos, rodo apklausa, kurią rugsėjo mėnesį atliko sociologinių tyrimų bendrovė „Pew Research Center“ iš Vašingtono.