Šiemet Nobelio taikos premija buvo skirta Cheminių ginklų uždraudimo organizacijai (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW), kuri yra atsakinga už Sirijos cheminio ginklo atsargų sunaikinimą, rašo independent.co.uk.

„Šis prizas turėjo atitekti man“, - pareiškė B. al Assadas, kai žurnalistas paminėjo Nobelio komiteto sprendimą.

Sirijos diktatorius kaltinamas dėl rugpjūčio 21 dienos atakos prieš savo paties žmones. Šios atakos metu buvo panaudotas nervus paralyžiuojanti medžiaga zarinas, pražudęs apie 1400 žmonių. Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai patvirtino, kad tokia ataka tikrai įvyko, tačiau nenustatinėjo, kas tiksliai ją surengė.

Kalbėdamas apie cheminius ginklus, kaip savo šalies kozirį, B. al Assadas grupuotę „Hezbollah“ remiančiam laikraščiui „Al Akhbar“ sakė: „Šiandien kaina pasikeitė ir mes sutikome atsisakyti savo cheminių ginklų, kad pašalintume Jungtinių Valstijų puolimo grėsmę“.

Cheminių ginklų atsargas režimas laikė vertinga priemone verčiant Izraelį atsikratyti savo branduolinio arsenalo.

„Nėra abejonių, kad cheminių ginklų netekusi Sirija patyrė dvasinę ir politinę netektį“, - sakė B. al Assadas.

Diktatorius taip pat kritikavo virtinę arabų šalių, atsukusių Sirijai nugarą, ir teigė, kad Vakarai, spręsdami Sirijos krizę, „elgėsi oriau negu kai kurios arabų valstybės“.

„Netgi tradicinės ginkluotės pramonė, kuri būdavo sutelkta prieš Izraelį, dabar yra nukreipta prieš vidaus priešus, - teigė jis. – Tai irgi yra praradimas“.

Vakarų pastangų priešakyje dabar atsidūrė OPCW. Hagoje įsikūrusios organizacijos inspektoriai šiuo metu Sirijoje inspektuoja daugiau kaip 20 įtariamų cheminių ginklų saugyklų. OPCW užduotis – sunaikinti B. al Assado arsenalą iki 2014 metų vidurio.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry, anksčiau sakęs, kad Sirijos lyderis nusipelnė „pagarbos“ už sutikimą atsisakyti cheminių ginklų, perspėjo, kad nedelsiant reikėtų surengti taikos konferenciją, jei taika konflikto draskomoje šalyje toliau liks tik galima.

B. al Assado interviu laikraščiui „Al Akhbar“ pasirodė tuo metu, kai Sirijos sukilėlius vis labiau silpnina tarpusavio nesutarimai. Pranešama, kad sukilėlių kontroliuojamoje šiaurėje toliau tvyro chaosas, o įvairios antivyriausybinės frakcijos kovoja tarpusavyje. J. Kerry teigė, kad II taikos derybų Ženevoje sezonas galėtų prasidėti tik tuomet, kai sukilėliai vieningai susitars dėl vienintelės naujos pereinamosios vyriausybės.