Vilties ženklų atsirado pirmadienį, likus trims dienoms iki galutinio termino padidinti JAV vyriausybės skolinimosi ribą, taip pat daliniam federalinių institucijų uždarymui įžengus į trečią savaitę.

Po kelių nesėkmingų mėginimų išeiti iš šios aklavietės politikos veteranai – Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas ir jo priešininkas respublikonas Mitchas McConnellis patylomis surengė derybas, turinčias išgelbėti padėtį.

„Esu nusiteikęs labai optimistiškai, kad šią savaitę pasieksime susitarimą, kuris bus apgalvotas, siekiant vėl atidaryti vyriausybę, apmokėti šalies sąskaitas ir pradėti derybas dėl ilgojo laikotarpio, kad suteiktume savo šaliai tvirtą fiskalinį pagrindą“, – sakė H. Reidas.

Baigiantis Senato posėdžiui pirmadienį, jis sakė, kad „mes dar nepasiekėme tikslo, tačiau padaryta milžiniška pažanga“, o šie žodžiai sumažino įtampą rinkose.

„Kiekvienam tiesiog reikia būti kantriam“, – teigė H.Reidas, pridūręs, jog tikisi, kad antradienis „bus šviesi diena“.

M.McConnellis pridūrė: „Dalijuosi jo optimizmu, kad pasieksime rezultatą, kuris bus priimtinas abiem pusėms.“

Jų komentarai buvo iki šios stipriausias signalas, jog respublikonai ir demokratai – bent jau Senate – nori užbaigti žalingą politinę krizę, kuri aptemdė JAV įvaizdį tarptautinėje arenoje.

Akivaizdu, kad H.Reido ir M.McConnellio pastangos yra paskutinė galimybė pasiekti susitarimą, kol pasibaigs Iždo departamento įgaliojimai skolintis, tačiau sėkmė toli gražu nėra užtikrinta.

Jeigu demokratų vadovaujamas Senatas parengtų susitarimą, dėmesys nukryptų į Atstovų Rūmų pirmininką respublikoną Johną Boehnerį, spėliojant, ar jis sugebės užsitikrinti pakankamą savo maištingos konservatorių koalicijos palaikymą žemuosiuose Kongreso rūmuose, kad pateiktų tą dokumentą pasirašyti prezidentui Barackui Obamai.