Nors itin rizikingos strategijos nutraukti finansavimą vadinamai „ObamaCare“ programai (Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros įstatymui) oficialus veidas – Teksaso senatorius Tedas Cruzas, šio plano sumanytojai yra jaunoji konservatorių karta, tarp kurių ir pats M. Needhamas.

Žvelgiant iš taktinių veiksmų perspektyvos, veiksmų planas parengtas be priekaištų. Rugpjūtį šiai rizikingai strategijai parlamente pritarė tik T. Cruzas ir grupelė iš Arbatėlės judėjimo į Respublikonų pusę perbėgusių parsidavėlių – žiniasklaida vieningai šaipėsi. Tačiau rugsėjį respublikonų dominuojamiems Atstovų rūmams taip ir nepavyko patvirtinti biudžeto. Kas juokiasi dabar?

„Visoje šalyje pasėjome konservatyvių idėjų sėklų“, - teigia M. Needhamas, reklaminę kampaniją dėl sveikatos apsaugos įstatymo sunaikinimo vykdęs daugiau nei 100 apygardų. Planas suveikė. Rugpjūtį JAV parlamentas atostogavo – per tą laiką aktyvistai įtikino savo žmones Kongrese blokuoti „ObamaCare“.

Daugumai stebėtojų, manančių, jog respublikonams šios kovos laimėti nepavyks, M. Needhamo optimizmas, jog respublikonams pasiseks, atrodo gana keistai. Tačiau pats „Heritage Action“ vadovas įsitikinęs – visažiniai prognozuotojai šiuo atveju klysta.

„Pastaruosius tris mėnesius daugiau apie nieką kitą nekalbėjome – tik apie „ObamaCare“. Ši tema eskaluota kiekvieno laikraščio pirmajame puslapyje. Apklausos rodo, jog „ObamaCare“ nepopuliari kaip niekad. Žmonės pradeda suprasti, jog ji neveiks. Net ir laidos „The Daily Show“ vedėjas Johnas Stewartas pašiepia šį įstatymą“, - teigia N. Needhamas.

Pirmadienį J. Stewarto laidoje viešėjo Sveikatos apsaugos sekretorė Kathleen Sebelius. Laidos vedėjas jai siūlęs lažintis, jog „galėtų atsisiųsti visus iki vieno kada nors pasaulyje sukurtus filmus jai dar nespėjus prisijungti prie „ObamaCare“ svetainės internete“.

Ar Atstovų rūmų respublikonų strategija žlugo? M. Needhamas teigia, jog tikrai ne. „Jeigu tokie konservatorių judėjimai kaip „Heritage Action“ nebūtų rizikavę dėl „ObamaCare“, jų komandoje kovotume dėl mokesčių didinimo, ginklų kontrolės, didesnio išlaidavimų ar amnestijos nelegaliems imigrantams“, - tvirtina M. Needhamas.

„Heritage Action“ vadovas pažymi, jog be nenoro finansuoti „ObamaCare“, jis ir jo bendražygiai remia tokius konservatorių tikslus kaip išlaidų lubų išsaugojimas ir biudžeto sekvestras.

M. Needhamas tikrai neketina atsiprašinėti dėl vyriausybės uždarymo. Tokį sprendimą jis įvardija kaip skaudžią, tačiau būtiną žalą, priversiančią visuomenę suvokti sveikatos apsaugos įstatymo blogybes.

„Manau, jog žmonės, kurie politika domisi mažiau ir labiau paviršutiniškai nei aš (jie ir sudaro didžiąją dalį normalių žmonių) atkreipia dėmesį tik tada, kai vyksta kas nors tikrai rimto. Kodėl sustabdyta JAV vyriausybės veikla? Todėl, kad respublikonai nori atsikratyti „ObamaCare“, - tarsi pedagogas paaiškina M. Needhamas.

„Heritage Action“ vadovas ir dar vienas jaunas aktyvistas Timas Chapmanas lobizmo organizacijos verslo planą parengė prieš ketverius metus. Pagrindinė mintis buvo visus dosnius konservatorius iš visos šalies suburti į tinklą ir užkurti politinio lobizmo aparatą, padėsiantį konservatorių idėjas paversti konkrečiais darbais.

DELFI primena, kad Jungtinėms Valstijoms tebegresia potencialiai niokojantis valstybės bankrotas, senatoriams nesugebėjus susitarti dėl sąlygų, kurios leistų atnaujinti uždarytų federalinių institucijų darbą ir padidinti šalies skolinimosi ribą.

Respublikonai ir demokratai, kariaujantys dėl šalies finansų jau ilgiau nei dvi savaites, sekmadienį mėgino teigiamai nušviesti savaitgalį vykusias derybas, nors nepavyko rasti jokio sprendinio, o pasaulinio ekonomikos sukrėtimo grėsmė išlieka.

Jeigu JAV skolinimosi riba nebus padidinta iki spalio 17-osios, Iždo departamentui pristigs lėšų, todėl jis pirmąkart per šalies istoriją gali pradėti skelbti esantis nepajėgus vykdyti finansinius įsipareigojimus.