JT Saugumo Taryba, kuri balsuos dėl S.Kaag kandidatūros trečiadienį, oficialiai patvirtino pirmąją bendrą misiją su Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW), pelniusia šių metų Nobelio taikos premiją.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas apie S.Kaag paskyrimą informavo laiške Azerbaidžano ambasadoriui Jungtinėse Tautose Agshinui Mehdiyevui, kurio šalis dabar pirmininkauja Saugumo Tarybai.

60 OPCW ir JT ekspertų bei pagalbinių darbuotojų dirba Sirijoje nuo spalio 1-osios, naikindami cheminių ginklų gamybos įmones, šalyje tęsiantis kruvinam pilietiniam karui.

S.Kaag, kuri yra JT generalinio sekretoriaus padėjėja JT Plėtros programoje, nuo 2007-ųjų dirbo Amane JT Vaikų fondo (UNICEF) direktore Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionui.

Misiją Sirijoje, kuriai jai tikriausiai teks vadovauti, sudarys apie 100 pareigūnų. Jos pagrindinė būstinė bus Damaske, o papildoma – Kipre.

S.Kaag bus pavesta prižiūrėti, kad Sirijos cheminių ginklų atsargos būtų sunaikintos iki birželio 30 dienos, kaip numatoma praeitą mėnesį Saugumo Tarybos priimtoje rezoliucijoje.

Jungtinėse Tautose ji pradėjo dirbti 1994-aisiais, po darbo Nyderlandų URM.

Nuo tada ji taip pat dirbo vyriausiąja JT patarėja Sudane, Tarptautinėje migracijos organizacijoje ir JT pabėgėlių reikalų agentūroje UNRWA Jeruzalėje.

Ekspertai svarsto planus įkurti tarptautinį tribunolą Sirijos karo nusikaltimų byloms

Kai Sirijoje pagaliau nutils ginklai ir liausis žudynės, siekiant padėti sukrėstiems žmonėms atkurti savo šalį ir užgydyti žaizdas vienu iš svarbiausių uždavinių taps pastangos patraukti atsakomybės kaltuosius dėl jau ne vienerius metus vykstančių žiaurumų.

Nors kol kas nesimato pabaigos sekinančiam kare, nusinešusiame jau apie 110 tūkst. žmonių gyvybių, grupė tarptautinių teisėjų ir ekspertų jau darbuojasi, kad suteiktų nukentėjusiems balsą specialiame tribunole.

„Tai dar niekada nebuvo daroma“, – sakė Davidas Crane'as, vadovavęs projektui, kurio tikslas – parengti 30 puslapių projektą, numatantį potencialaus Sirijos žiaurumų nusikaltimų tyrimo nepaprastojo tribunolo įkūrimą, išsamiai apibrėžiant jo struktūrą.

D.Crane'as yra vienas iš Specialiojo teismo Siera Leonei įkūrėjų ir jo vyriausiasis prokuroras, prisidėjęs prie to, kad būtų nuteistas buvęs Liberijos prezidentas Charlesas Tayloras. Jis surinko 12 teisės ekspertų, kurie siekia suteikti „atskaitos tašką“ diskusijoms.

„Paprastai tarptautinė bendruomenė tiesiog sėdi ir laukia, o kai randamas politinis sprendinys ir žudynės liaujasi, visi puola galvoti, ką daryti, – D.Crane'as sakė naujienų agentūrai AFP. – Pamaniau: „Pasiruoškime ir imkimės spręsti šį reikalą.“

Bendradarbiaudama su Sirijos opozicija, nevyriausybinėmis organizacijomis ir JAV Sirakūzų universiteto, kuriame D.Crane'as užima profesoriaus postą, darbuotojais, prokuroro suburta komanda suregistravo žiaurumus, įvykdytus Sirijoje nuo pilietinio karo pradžios 2011-ųjų kovą.

Siaubingų incidentų katalogą sudaro trys tomai, tačiau sąrašas tebepildomas.

Preliminarūs kaltinimai jau parengti Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) ir jo „svarbiausių parankinių dešimtukui“, sakė D.Crane'as, pridūręs, kad į sąrašą pateko ir kai kurie opozicijos sukilėlių vadai bei užsieniečiai kovotojai.

Jie nepateikė detalių apie tuos kaltinimus, sakydamas, jog dėl jų formuluotės turės spręsti šio tribunolo, jeigu jis bus įkurtas, vyriausiasis prokuroras.

Pradiniame pilietinio karo etape apie 90 proc. žiaurumų įvykdė režimo pajėgos, tačiau, pagal D.Crane'o vertinimą, dabartinė padėtis yra „maždaug 50 ir 50“ procentų.

„Iš pradžių tai buvo pilietinis karas – kruvinas ir probleminis, tačiau dabar jis tapo asmeniniu. Ir jis tapo dar kruvinesniu – juo ilgiau visa tai vyks, juo mažiau tikėtina, kad bus taikus perėjimas“, – aiškino D.Crane'as.