Reshma turi penkias dukteris ir laukiasi šešto kūdikio – prieš savo valią. Kai ji pasakoja savo šiurpą keliančią istoriją, jos balsas nuolat dreba.

„Tylėjau daugybę metų, - pradeda pasakojimą Reshma. - Mano vyras elgėsi su manimi labai blogai, nes aš jam gimdžiau vien dukteris. Negailestingas mušimas man tapo rutina. Jis norėjo sūnaus. Kai pastojau šeštą kartą, jis reikalavo, kad pasidaryčiau abortą, jeigu tai bus dar viena mergaitė. Aš atsisakiau ir kilo didelis kivirčas. Jis apipylė mane rūgštimi, taikėsi į vaginą ir pilvą“.

Prisiminusi tai, Reshma pratrūksta verkti. Neseniai jai buvo atlikta operacija, medikai stengėsi sumažinti patirtus sužalojimus. Kūdikis moters įsčiose gyvas, tačiau pati ji labai silpna.

Moteris medicininės pagalbos sulaukė praėjus net keturioms dienoms po išpuolio, tada kai atvažiavo aplankyti jos tėvas. Dabar ji gyvena kartu su savo sunkiai besiverčiančiais tėvais Kanpure, esančiame už 500 kilometrų nuo Delio. Tėvai žinojo, kad žentas su jų dukra elgiasi brutaliai, tačiau iš pradžių bijojo net pagalvoti, kad policija galėtų imtis veiksmų prieš jį. Dabar Reshma džiaugiasi tėvų palaikymu.

Apipylimas rūgštimi tapo penkiolikos smurto metų vyro rankose kulminacija. Kai atsigavo, 35 metų Reshma nusprendė, jog nenori tapti dar viena moterimi, apie kurios mirtį bus pranešta laikraščiuose. Ji kreipėsi į policiją, sutuoktiniui buvo iškelta byla. Dabar jis kalėjime laukia teismo. Vyras visus kaltinimus neigia.

Visuomenė keičiasi

Žiaurus jaunos medicinos studentės užpuolimas Delio autobuse, įvykdytas pernai gruodį, sukėlė pasipiktinimą visoje Indijoje ir išprovokavo nacionalinę savianalizę apie lytinių nusikaltimų mastą šalyje. Regis, kad tai taip pat paskatino daugiau moterų kreiptis į policiją.

Kaip rodo oficiali statistika, iki rugpjūčio 15 dienos Delyje sulaukta pranešimų apie 1036 išžaginimus. Pernai metais per tą patį laikotarpį jų sulaukta 433.

Tas pats vyksta ne tik sostinėje, bet ir provincijose. Nedidelėje Džarkando valstijoje, esančioje Indijos rytinėje dalyje, pranešimų apie išžaginimus skaičius nuo 460 pirmoje 2012 metų pusėje išaugo iki 818 pirmą 2013 metų pusmetį.

Nepaisant to, kaip ir daugumoje šalių, nuteisimų skaičius išžaginimo bylose išlieka labai mažas. Nacionalinio nusikalstamumo statistikos biuro duomenimis, 2012 metais jis siekė 24,1 procento ir tai yra mažiau nei metais anksčiau.

Policija tvirtina bandanti gerinti situaciją – sostinės Delio gatvėse patruliuoja keturiais šimtais daugiau policijos automobilių. Taip pat pasigirdo raginimai į policiją priimti ir moteris.

Indijos sostinės policijos pareigūnas Avataras Singas Rawatas tvirtina, jog policininkai taip pat apmokyti bendrauti su nukentėjusiomis moterimis. „Policija dabar reaguoja jautriau“, - tvirtina jis.

Gerai žinoma kovotoja už moterų teises Ranjana Kumari mano, kad po Delio išžaginimo atvejo Indijoje įvyko „struktūriniai pokyčiai“, nors gatvėse moterims vis dar gresia pavojus.

„Moterys ir toliau gyvena savo gyvenimus, išeina, dirba nepaisydamos visų pavojų. Labiausia erzina tai, kad valstybė vis dar nesugeba aiškiai nustatyti atsakomybės, kai prieš moteris įvykdomas nusikaltimas“, - tikina R. Kumari.

„Politinės partijos moters saugumą pavertė savo politinio manifesto dalimi. Kai nuvykstu į mažesnius miestus suprantu, jog apie moterų saugumą kalbama daugiau, tačiau mums būtina sistemai suteikti daugiau atsakingumo“, - toliau aiškina kovotoja už moterų teises.

Išėjus į Delio gatves sutemus tampa aišku, kad moterys jomis nevaikšto.

25 metų specialybę turinti Surabhi, keliaujanti į darbą autobusu, tvirtina nepastebėjusi pokyčių nuo to laiko, kai dėl garsiojo nusikaltimo kilo sujudimas šalyje.

„Nenoriu keisti savo gyvenimo būdo dėl seksualinių išpuolių, tačiau, taip, aš esu išsigandusi – visada su savimi rankinėje nešiojuosi pipirinių dujų balionėlį. Vyrai yra labai agresyvūs ir jie randa pasiteisinimų prie tavęs prisiliesti ar tave pačiupinėti“.

Kanpure apsistojusi Reshma nusiteikusi ryžtingai, ji pasiryžusi apie savo patirtus išgyvenimus kalbėti atvirai. „Nenoriu, kad jis išeitų iš kalėjimo. Jis mano gyvenimą pavertė pragaru. Esu labai laiminga, kad ėmiausi veiksmų, - tikina moteris. - Žinau, kad mano kalbėjimas padės daugeliui jaunų mergaičių ateityje. Mes esame moterys ir taip pat turime teisę gyventi oriai. Pasirūpinsiu savo dukterimis ir savimi“.

Kalbėdama Reshma akyse pasirodžiusias ašaras nuvalo skarele. „Mirtis ateina tik vieną kartą. Tai kodėl turime kiekvieną dieną mirti kažkieno rankose?“ - klausia ji.

Smurtas prieš moteris: faktai

Indija:
• Žaginimas santuokoje Indijoje nėra vertinamas kaip nusikaltimas, jeigu žmonai virš 15 metų;
• Manoma, kad per dešimtmetį iki 2011 metų buvo nutraukta iki aštuonių milijonų nėštumų moterims laukiantis moteriškos lyties vaisiaus;
• Indijoje 2007 metais su kraičiu susijusiose žmogžudystėse gyvybių kiekvieną dieną neteko vidutiniškai 22 moterys.
Šaltiniai: 2011 metų surašymas, Nacionalinio nusikalstamumo statistikos biuras, „Amnesty International“

Pasaulis:
• Daugiau nei trečdalis visų pasaulyje nužudomų moterų gyvybės netenka nuo buvusio ar esamo partnerio rankos;
• Kas ketvirta moteris patiria fizinę ar seksualinę prievartą nėštumo metu;
• Seksualinio partnerio smurtas yra dažniausia smurtavimo forma, kurią patiria 30 procentų moterų.
Šaltiniai: Pasaulinė sveikatos organizacija, „Women's Aid“