Prašymą sumokėti 47,5 tūkst. eurų kompensaciją pateikė 25 metų Marcinas K., kurį vaikystėje tvirkino kunigas.

Pernai vienas kunigas šioje byloje buvo nuteistas dvejus metus kalėti, bet jo vyskupija atsisakė būti laikoma finansiškai atsakinga.

"Šalys neatvyko į susitarimo (sudarymą). Dabar durys atviros civiliniam ieškiniui", - sakė Lenkijos šiaurėje esančio Košalino teismo atstovas Slawomiras Przykuckis.

"Bažnyčia nesijaučia esanti atsakinga šioje byloje. Kunigai savo parapijose veikia nepriklausomai. Parapija, vyskupija ir bendrai Bažnyčia nėra teisiškai atsakingos", - Lenkijos visuomeninei televizijai "TVP Info" sakė Bažnyčiai Košaline atstovaujantis teisininkas Krzysztofas Wyrwa.

Tačiau žmogaus teisių advokatai su tokiais argumentais nesutinka.

"Bažnyčios hierarchijai, kurios parapijos ir vyskupijos yra teisiniai subjektai, neįmanoma išvengti atsakomybės už žmogaus, kuris yra šios hierarchijos dalis, elgesį", - sakė "Helsinki Foundation for Human Rights" teisininkas Arturas Pietryka.

Ši byla atsirado daugėjant įtarimų dėl lenkų kunigų pedofilijos - vienoje katališkiausių Europos valstybių.

Lenkijos Katalikų Bažnyčios lyderiai praėjusią savaitę žengė precedento neturintį žingsnį ir atsiprašė dėl įtariamų kunigų pedofilų, prokurorams abiejose Atlanto pusėse pradėjus tyrimus dėl dviejų garsių įtariamųjų.

Teismo pareigūnai ieško 65 metų lenkų arkivyskupo Jozefo Wesolowskio, kuris maždaug penkerius metus dirbo popiežiaus pasiuntiniu Dominikos Respublikos sostinėje Santo Dominge, kur, kaip įtariama, turėjo lytinių santykių su paaugliais berniukais.

Šios Karibų salos pareigūnai taip pat ieško 36 metų kunigo Wojciecho Gilo, kuris, kaip įtariama, ten dirbdamas išžagino kelis berniukus.

Nepaisydami atsiprašymo, Lenkijos Bažnyčios lyderiai sakė, kad nesiūlys aukoms jokių materialinių kompensacijų.