Apie tai rašo portalas spiegel.de.

Antradienį Vokietija pristatė savo olimpinės delegacijos spalvingas uniformas per specialų renginį Diuseldorfo mieste. Tas šou sulaukė didelio atgarsio Vokietijoje ne vien dėl drąsaus sportininkų aprangos dizaino, bet ir dėl to, kad daug žmonių įžvelgė jame nebylų protestą prieš įstatymą, draudžiantį „netradicinių seksualinių santykių propagandą nepilnamečiams“.

Uniformas, kurias Vokietijos slidininkas Danielis Bohnackeris pavadino labai stilingomis, sudaro mėlynai, baltai, geltonai ir žaliai dryžuota striukė, suderinta su baltos spalvos vyriškomis arba raudonomis ir oranžinėmis gėlėmis išmargintomis moteriškomis kelnėmis. Sportininkai taip pat dėvės ryškių spalvų kepures su Vokietijos vėliavos spalvų juosta.

Komentuodamas šį margą ir purų įvaizdį, dienraštis „Die Tageszeitung“ pareiškė, kad tokią uniformą dėvintis sportininkas atrodys kaip „nutukusios kiaulės ir papūgos hibridas“.

Uniformas sukūrė vokietis dizaineris Willy Bogneris, bendradarbiaudamas su sportinės aprangos milžinė „Adidas“ ir avalynės gamintoja „Sioux“.

W.Bogneris teigia siekęs pagerbti 1972-ųjų Miuncheno vasaros olimpiados estetiką ir sukurti „šventišką dizainą, įkvėptą tų laikų didingos atmosferos“.

Taip jau sutapo, kad Miunchenas paskelbė prašysiantis leisti jam tapti 2022-ųjų žiemos olimpiados sostine. Jeigu šis prašymas būtų patenkintas, Miunchenas taptų pirmuoju miestu, surengusiu tiek vasaros, tiek žiemos olimpines žaidynes.

Tačiau kiti komentatoriai uniformose įžvelgė aiškią politinę potekstę.
Socialiniame tinkle „Twitter“ vartotojai iš Vokietijos jas interpretavo kaip „vaivorykštės raštą“, tapusį lesbiečių, gėjų, biseksualių ir transseksualių asmenų bendruomenės (LGBT) simboliu, ir „aiškiu politiniu pareiškimu“.

„Atrodo puikiai – kaip gėjų ir lesbiečių pasididžiavimo paradas“, – rašo vienas vartotojas.

„Nepaprastai bjaurus – tačiau gerais ketinimais pagrįstas žingsnis, palaikant gėjų ir lesbiečių teises“, – komentavo kitas.

Tuo tarpu oficialius aprašymas, kuriame teigiama, kad uniformos „buvo sukurtos naudojant spalvas ir medžiagas, specialiai pritaikytas prie sąlygų Sočyje“, atrodė kaip dviprasmiškas tų interpretacijų patvirtinimas.

Kelis pastaruosius mėnesius daugelyje Vakarų šalių buvo reiškiamas pasipiktinimas dėl įstatymo prieš „gėjų propagandą“, kurį birželį pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Daugelio nuomone, tas įstatymas gali būti naudojamas kaip dingstis griežtiems valdžios veiksmams prieš gėjų teisių organizacijas ir jų renginius. Taip pat teigiama, kad tas teisės aktas kursto smurtą prieš lytines mažumas Rusijoje.

Kai kurie komentatoriai reiškė susirūpinimą, kad Rusijos pareigūnai gali imtis veiksmų prieš homoseksualius sportininkus arba olimpiados svečius, o kiti ragino boikotuoti žaidynes Sočyje. Vienoje peticijoje siūloma paskutinę minutę perkelti olimpiadą į Vankuverį.

Tačiau Vokietijos olimpinė sporto konfederacija (DOSB) teigia, kad naujosiose sportininkų uniformose nėra jokios politinės potekstės. Konfederacijos atstovas Christianas Klaue sakė „Die Tageszeitung“, kad „tos uniformos nėra protestas“ ir tvirtino, kad jų dizainas buvo patvirtintas dar prieš prasidedant protestams dėl padėties Rusijoje.

DOSB generalinis direktorius Michaelis Vesperis pridūrė: „Tai tiesiog madinga striukė.“