Gilesas Miltonas, kuris davė interviu „The Telegraph“, kai per Vigtauno knygų mugę pristatė savo knygą „Russian Roulette“, teigė: „W. Churchillis, kuris tuo metu ėjo valstybės sekretoriaus karui pareigas, prieš bolševikus Rusijoje norėjo imtis tikrai kietų veiksmų. Jis norėjo paremti Baltąją armiją kovoje prieš Raudonąją armiją, bet vyriausybė tam tiesiog nepritarė“.

„Britai sukūrė šį itin slaptą cheminį ginklą, pavadintą „M įtaisu“ („M Device“), Portono laboratorijose Viltšyre. Tai buvo tarsi sviedinys su dujų dėžute gale. Amunicijos vadovas jį apibūdino kaip patį pražūtingiausią kada nors sukurtą cheminį ginklą. Jis buvo išrastas, bet (iki tol - red. past.) nenaudotas“.

„Panaudoti „M įtaisą“ prieš Rusijos bolševikus buvo W. Churchillio idėja. 50 tūkst. tokių sviedinių buvo pakrauta į lėktuvus ir 1918 metų rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais numesta ant bolševikų Raudonosios armijos pozicijų bei bolševikų kontroliuojamų kaimų Šiaurės Rusijoje“.

47 metų G. Miltonas, kalbėdamas apie W. Churchillio ryžtą panaudoti cheminius ginklus, sakė, kad jis palaikė idėją panaudoti dujas ir prieš maištaujančias gentis Šiaurės Indijoje.

„Mane tikrai šokiravo vidaus memorandumas, skirtas biurui Indijoje. Jame buvo tokios eilutės, jog „mes turėtume tai panaudoti prieš gentis Šiaurės Vakarų fronte. Jos tikrai kelia daug rūpesčių. Išnuodykime jas“.

„Memorandume buvo ir tokia eilutė: „Tikrai nesuprantu šio jautrumo dėl nuodingų dujų“. Šiandien tai skamba gana siaubingai“, - teigė istorikas.

G. Miltonas, kuris yra parašęs ne vieną istorinę knygą bei du romanus, pasakojo, kad pradėjo rinkti medžiagą naujausiai knygai, kai Nacionaliniam archyve aptiko mažai žinomą dokumentą, kurį parengė britų mokslininkai, išsiųsti į Rusiją fiksuoti „M įtaiso“ padarinių bolševikams.

„Galite įsivaizduoti, kad tai nėra malonus dalykas. Įkvėpęs tų dujų, pradedi vemti krauju ir prarandi sąmonę – viskas gana paslaptinga. Tokių incidentų buvo begalė“.

„Britai stengėsi to nesureikšminti ir tvirtino, kad aukų skaičius buvo labai nedidelis. Tačiau pažvelgus į Rusijos šių įvykių versiją, vienas kareivis sakė, jog mirė 50 jo bendražygių. Sunku pasakyti, kiek iš viso galėjo būti aukų, tačiau ant įvairių kaimų buvo numesta tūkstančiai šių daiktų“, - teigė G. Miltonas.

Tačiau dėl rudeniškų orų „M įtaisas“ nebuvo toks pražūtingas, kaip iš pradžių tikėjosi W. Churchillis. Kadangi jie buvo pernelyg nestabilūs, kad lėktuvai pargabentų juos atgal, tūkstančiai šių sviedinių buvo numesti Baltojoje jūroje prie šiaurės vakarinių Rusijos krantų.

Paklaustas, kokią įtaką šie faktai galėtų padaryti W. Churchillio - vienai svarbiausių Didžiosios Britanijos istorinių figūrų – įvaizdžiui, G. Miltonas atsakė: „Jis buvo didis britas, tačiau yra ir kita jo asmenybės pusė. Jis pasisakė už masinį cheminių ginklų naudojimą“.

Naujoje G. Miltono knygoje „Russian Roulette“ („Rusiška ruletė“) pasakojama tikra istorija apie britų šnipus, kurie iš karto po bolševikų revoliucijos buvo pasiųsti į Rusiją, kad sužlugdytų Vladimiro Lenino sąmokslą nuversti britų valdžią Indijoje.