Prasidėjus pirmajam vyriausybės uždarymui per 17 metų, Baltieji rūmai ir respublikonai gilina apkasus ilgai kovai be prognozuojamo sprendinio arba rimto dialogo, kad išeitis būtų rasta.

Nacionaliniai monumentai liks uždaryti naujausios Ameriką ištikusios politinės krizės antrąją dieną. Buvo uždarytos netgi JAV karių kapinės Europoje, o šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų priversti likti namuose, negaudami atlyginimo.

Prezidentas kaltino Atstovų Rūmų respublikonus pakilus į „ideologinį kryžiaus žygį“, kai jie susitarimą dėl vyriausybės finansavimo susiejo su reikalavimu atšaukti arba atidėti sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, laikomą didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

Tuo tarpu jo pagrindinis priešininkas – Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris – sakė, kad B.Obama naudoja „išdegintos žemės“ taktiką, atsisakydamas derėtis, abiejų stovyklų retorikai pasiekus naujas įtampos aukštumas ir blėstant viltims, kad ši priešprieša bus greitai išspręsta.

Prezidentas atrodė nusiteikęs kovingai per vieną renginį Baltuosiuose rūmuose, kuriame buvo pristatyta „Obamacare“ („Obamos priežiūra“) pramintos reformos viena iš pagrindinių programų. B.Obama negailėjo patyčių respublikonams dėl jų nesugebėjimo sustabdyti šią didelio masto pertvarką apibrėžiantį įstatymą.

„Šis respublikonų (sukeltas) uždarymas neprivalėjo įvykti – noriu, kad kiekvienas amerikietis suprastų, kodėl taip nutiko, – pažymėjo B.Obama. – Jie uždarė vyriausybę dėl ideologinio kryžiaus žygio, kad atimtų sveikatos apsaugą iš milijonų amerikiečių.“

Šiuo komentarus jis išsakė antradienio rytą – po to, kai nesėkmingos derybos Kongrese privertė Ameriką pirmąkart per pastaruosius 17 metų paskelbti dalies vyriausybės veiklos sustabdymą, kai po vidurnakčio nutrūko agentūrų finansavimas.

J.Boehneris, kuris pasirinko palaikyti balsingą ultrakonservatyviąją „Arbatėlės“ frakciją savo partijoje, užuot rizikuodamas prarasti postą, jeigu mėgintų priimti paprastą nutarimą dėl finansavimo be pridėto politinių nuodų žiupsnio, nusitaikė į prezidentą.

„Vašingtono demokratai užtrenkė duris vyriausybės pakartotiniam atidarymui, atsisakydami dalyvauti abiejų partijų derybose“, – jis rašo straipsnyje, kurį paskelbė dienraštis „USA Today“.

Politinis paralyžius išliko nesutrikdytas, kai Senatas įvykdė demokratų daugumos lyderio Harry Reido pažadą, atmesdamas Atstovų Rūmų reikalavimą paskirti oficialius derybininkus, kurie parengtų sutartį abiem stovykloms.

Tačiau bent jau šiuo metu J.Boehnerio politinė strategija labai rizikinga.

Kvinipiakų universiteto atlikta apklausa rodo, kad 72 proc. rinkėjų prieš 22 proc. nepritaria respublikonų pastangoms palaikyti vyriausybės uždarymą kaip priemonę, galinčią padėti sužlugdyti „Obamacare“.

Bulvarinis laikraštis savo pirmajame puslapyje padėtį apibūdino trumpai drūtai: „Mėšlidė“ (House of Turds), su aliuzija į televizijos „Netflix“ politinį miniserialą „Kortų namelis“ (House of Card).

Tūkstančiai federalinių darbuotojų atvyko į savo biurus vien tam, kad susitvarkytų darbo stalus ir išgirstų, kad jie nėra „gyvybiškai būtina“ JAV vyriausybės aparato dalis.

Jauni padėjėjai būriu išėjo iš Baltųjų rūmų, todėl B.Obamai liko tik keli būtiniausi darbuotojai.

Suglumę turistai monumentus ir muziejus Nacionalinėje alėjoje Vašingtone rado uždarytus, užtvertus ir apjuostus plastikinėmis juostomis su užrašais „Policijos linija. Draudžiama peržengti.“

Tačiau viena grupė pasirodė esanti drėbta iš tvirtesnio molio: senyvo amžiaus „Didingiausios kartos“ veteranai atvyko prie Antrojo pasaulinio karo memorialo ir nepaisė pastangų juos sustabdyti.

Tačiau lankantys savo kritusius ginklo brolius Prancūzijoje, Belgijoje, Italijoje ir kitur buvo priversti sukti atgal, išsekus lėšoms, reikalingoms išlaikyti 20 amerikiečių karių kapinių, esančių užsienyje.

Dar vienas sunkiai iškovotos laisvės simbolis – Laisvės statula Niujorke – taip pat liko neprieinama nusivylusiems turistams.

Kita vertus, karinės operacijos ir pasienio apsauga veikė įprastu režimu, nors Pentagonui teko išleisti neapmokamų atostogų beveik pusę iš 800 tūkst. savo civilių darbuotojų.

Susipriešinę įstatymų leidėjai, išsekę nuo pirmadienio vakarą vykusio politinio teatro, rūškani vaikštinėjo Kapitolijaus Rotondoje, tačiau viltys, kad vyriausybės uždarymo sukeltas sukrėtimas privers greitai pasiekti kompromisą, pasirodė esančios pernelyg drąsios.

Atstovų Rūmuose respublikonai siekė, kad būtų priimti trys potvarkiai dėl kai kurių populiarių federalinės veiklos sričių finansavimo, įskaitant pašalpų veteranams mokėjimą ir muziejų veiklą.

Panašu, kad šis planas buvo mėginimas sugėdinti demokratus, kurie tvirtino nesiderėsiantys „su į galvą įremtu ginklu“, kai buvo sustabdyta vyriausybės veikla.

„Šis pasiūlymas rodo absoliutų rimtumo stygių, kurį stebime tarp respublikonų“, – komentavo Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Visi trys dokumentai buvo atmesti, dar labiau didėjant spaudimui Kongrese išeiti iš šios aklavietės.

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas pridūrė: „Mes nebūsime verčiami rinktis tarp parkų ir vėžio tyrimų ... arba FTB (Federalinio tyrimų biuro).“

Demokratai laikėsi taktikos žlugdyti kiekvieną respublikonų mėginimą oriai atsisakyti nuo savo bekompromisės pozicijos ir priversti J.Boehnerį galiausiai pripažinti suklydus.

B.Obama perspėjo, kad vyriausybės uždarymas sukels pragaištingų padarinių vangiai atsigaunančiai Amerikos ekonomikai.

„Žinome, kad kai paskutinį kartą respublikonai uždarė vyriausybę 1996 metais, nuo to nukentėjo mūsų ekonomika. Kitaip nei 1996-aisiais, mūsų ekonomika (dabar) vis dar brenda iš didžiausios recesijos per kelias kartas“, – sakė prezidentas.

Siekdamas pabrėžti savo argumentus, B.Obama trečiadienį planuoja susitikti Baltuosiuose rūmuose su kai kurių Volstrito milžinių vadovais.