44 metų Nathanas, gimęs kaip Nancy, gavo teisę į eutanaziją – greičiausiai jo gyvybė užgeso po mirtinos injekcijos. Galutinį sprendimą rinktis mirtį jis priėmė pirmadienio popietę, argumentuodamas „nepakeliama psichologine kančia“.

Vėžio specialistas, atlikęs eutanazijos procedūrą, Wimas Distelmansas – tas pats gydytojas, kuris praeitais metais suleido mirtiną injekciją nuo gimimo kurtiems dvyniams, bijojusiems, jog apaks.

„Buvau mergina, kurios niekas nenorėjo. Mano broliai buvo laukiami, mylimi, o mano kambarys buvo patalpa nenaudojamiems daiktams laikyti virš garažo. Jeigu tik tu būtum berniukas, vis skųsdavosi mama. Mano buvimas buvo toleruojamas – ir nieko daugiau“, - prieš mirtį sakė Nathanas.

2009 metais Nathanui pradėta taikyti hormonų terapija. 2012 metais atlikta krūtų šalinimo operacija ir suformuotas penis. „Tačiau nei viena iš tų procedūrų nepavyko taip, kaip aš tikėjausi“, - prieš mirtį sakė nelaimingas žmogus.

„Buvau pasirengęs švęsti naują gimimą. Tačiau, pažvelgęs į veidrodį, pasibjaurėjau tuo, ką pamačiau. Mano nauja krūtinė nebuvo tokia, kokios tikėjausi. Naują penį organizmas bandė atmesti. Nenoriu būti... pabaisa“, - kalbėjo Nathanas.

Šis atvejis greičiausiai Belgijoje vėl paskatins diskusijas dėl eutanazijos. Šių metų statistika skelbia, jog daugėja atvejų, kai pacientai prašo medikų nutraukti jų gyvenimą, ir pastarieji sutinka tai padaryti.

2012 metais Belgijoje užfiksuoti 1 tūkst. 432 eutanazijos atvejai – tai net 25 proc. daugiau nei 2011 metais. Šiuo metu Belgijos pareigūnai kaip tik svarsto, ar eutanaziją imti taikyti ir vaikams.

Profesorius W.Distelmansas, kuris padėjo Nathanui – tas pat gydytojas, kuris 2012 metų gruodį suleido mirtiną injekciją 45 metų dvyniams Marcui ir Eddy Verbessemams. Du broliai gimė kurti – eutanazijos jie panoro sužinoję, jog gali ir apakti. Kai jų prašymą vietos ligoninė atmetė, jie kreipėsi į profesorių, kuris sutiko atlikti šią procedūrą. Dvynių argumentas skambėjo taip – „nepakeliama psichologinė kančia“.

„Nathano Verhelsto pasirinkimas neturi nieko bendro su nuovargiu gyventi. Yra ne vienas veiksnys, lėmęs situacijos tragediją, nepakeliamą kančią. Nepakeliama kančia, pateikiama kaip argumentas eutanazijai, gali būti tiek fizinė, tiek psichologinė. Šis atvejis aiškiai atitiko įstatymo numatytus reikalavimus. Nathanas su specialistais konsultavo pusę metų“, - paaiškino profesorius.

Praeitą savaitę statistiniai duomenys atskleidė, jog skaičius olandų, pasirinkusių eutanaziją, per pastaruosius dešimt metų, pakeitus įstatymą, išaugo kone dvigubai – 2012 metais išaugo 13 proc. (iki 4 tūkst. 188 atvejų).

Eutanaziją, kurią, paciento prašymu, gali atlikti gydytojas, legali vos trijose Europos šalyse – Nyderlanduose, Belgijoje ir Liuksemburge.