„Lytinį gyvenimą jie pradeda tada, kai atsiranda pirmas noras, o noras atsiranda anksti. Tai yra šilto klimato šalis, jie tuose kaimeliuose visai neturi, ką veikti. Jiems tai yra turbūt lygiai tas pats, kas mums suvalgyti sumuštinį ar atsigerti „Coca colos“, – Žinių radijo laidoje „Pasaulis pagal moteris“ pasakojo E. Budienė.

Jos teigimu, Siera Leonėje žmonės natūraliai išreiškia savo instinktus, todėl ji, dirbdama lytinio švietimo srityje, sulaukia 13 m. mergaičių.

Be to, E. Budienė nurodo, kad ten žmonės turi mažai veiklos – Siera Leonė 12 m. buvo pilietinio karo zona, vaikai nėjo į mokyklas, infrastruktūra buvo sugriauta, ten šiuo metu dažnai nebūna elektros.

Visoje šalyje, E. Budienės žiniomis, registruoti tik penki ginekologai.

„Pradėjau dirbti šių metų birželio mėnesį. Tai šešių mėnesių (savanoriavimo – red. past.) misija <….> Dirbu „Marie Stopes Sierra Leone“ – tai tarptautinė nevyriausybinė organizacija, turinti savo biurus įvairiose Afrikos šalyse. Pagrindinė veikla – perinatalinė priežiūra ir moterų sveikatos gerinimas. Daugiausiai kalbame apie kontracepciją ir gimdymo, nėštumo priežiūrą“, – pasakoja specialistė.

Anot statistikos, 98 proc. Siera Leonės moterų yra apipjaustytos. „Tai gili šalies tradicija… Ši tema yra draudžiama. 2008 metais buvo sudeginta redakcija laikraščio, kuris aprašė moterų apipjaustymo pliusus ir minusus“, – pasakoja gydytoja.

„11-12 metų mergaitės prieš lytinį brendimą yra išleidžiamos į vadinamąsias moteriškumo stovyklas džiunglėse. Jas veda visuomenėje gerai pripažinti asmenys, dažniausiai moterys. Apipjaustymas yra viena iš sudedamųjų šios moteriškumo mokyklos dalių. Procedūrą atlieka moteris, vietine kalba vadinama digma, ją turbūt galima pavadinti žiniuone. Dažnai ji būna seniūno patarėja sveikatos, vietinės medicinos klausimais. Apipjaustymas vyksta antisanitarinėmis sąlygomis, be nuskausminimo ir su nemažai komplikacijų. Nupjaunamas klitoris ir dalis mažųjų lytinių lūpų. Kai kurioms mergaitėms yra užsiuvamas įėjimas į makštį, paliekant mažą tarpelį menstruaciniam kraujui išeiti“, – kalba medikė.

Kitose šalyse užsiuvimu saugoma, kad moteris neturėtų ikivestuvinių santykių, tačiau Siera Leonėje tai nėra aktualu, sako ji. Nes moteris lytinį gyvenimą pradeda labai anksti ir partnerių skaičiaus neriboja.

Elektra – prabanga

Kalbėdama apie savo gyvenimą šioje šalyje, gydytoja sako, kad elektra būna ribota, o karšto vandens apskritai nėra.

„Prabanga yra tai, kad mes turime elektrą 7 valandas per dieną. Įjungia 19 val., o išjungia 2 val. nakties. Per tą laiką pasikrauname telefonus, kompiuterius. Vandens turime beveik visą laiką. Miestas turi vandens tam tikrose kolonėlėse tam tikrose miesto dalyse, iš kur vietiniai berniukai suneša vandenį į didelę bačką. Vanduo bėga iš vieno kranelio dušo kambaryje. Prisipili į kibirą ir gali naudoti tiek klozetui nuleisti, tiek praustis. Dažniausiai jis būna atneštas. Jei ne, bėgi ieškoti berniuko, kad jis to vandens prineštų“, – apie vietinio gyvenimo ypatumus pasakoja E. Budienė.

Žurnalistės paklausta, ar kalbama apie šaltą, ar šiltą vandenį, moteris atsakė: „Tai yra šaltas vanduo. Mes džiaugiamės, kad yra vandens. Geriamą vandenį perkame“.