Susipriešinusiam Kongresui įnirtingai ginčijantis, ar turėtų būti apribota prezidento Baracko Obamos pastangomis pradedama JAV sveikatos apsaugos sistemos reforma, įstatymų leidėjai iki galutinio termino antradienio vidurnaktį nesugebėjo priimti susitarimo, kuris būtų leidęs išvengti vyriausybės uždarymo.

Dėl to iškilo pavojus, kad amerikiečiai bent kurį laiką nebegalės naudotis įvairiomis vyriausybės paslaugomis – pradedant federalinėmis garantijomis būsto paskoloms, baigiant pagalba maistu vaikams ir nėščioms moterims.

Daugeliui federalinių agentūrų darbuotojų antradienį prasidėjęs uždarymas reiškia, kad jie nebegaus atlyginimų, nes bus priversti išeiti neapmokamų atostogų. Tarnyboms, kurios tęs darbą, atlyginimai vėluos.

Parko reindžeris ir būsimas tėvas Darquezas Smithas sakė jau dabar gyvenanti nuo algos iki algos, nes dalį pajamų tenka skirti savo mokslams koledže.

„Dabar man tenka daug ką apmokėti – mokslą, dukros (išlaikymą), sąskaitas, – skundėsi 23 metų D.Smithas, dirbantis reindžeriu Deitono aviacijos paveldo nacionaliniame istoriniame parke Ohajuje. – Esu toks pats sutrikęs ir laukiantis, kaip ir visi kiti.“

Šis uždarymas amerikiečius paveiks įvairiai: vieniems jo padariniai pasijus iškart ir bus didelio masto, o kitiems sukels nepatogumų, tačiau bus menkai juntami.

Kolorade, kur praeitą mėnesį per potvynius žuvo aštuoni žmonės, toliau bus skirstomos specialiųjų fondų lėšos, turinčios padėti atstatyti nukentėjusius namus ir verslo įmones, tačiau dėl federalinių darbuotojų atostogų šis procesas veikiausiai sulėtės.

Panašu, kad Nacionalinės gvardijos kariai, taisantys stichijos apgadintus kelius, atlyginimus gaus laiku – kaip ir visi kiti JAV aktyviosios karinės tarnybos nariai – pagal potvarkį, kuris buvo priimtas likus vos kelioms valandoms iki uždarymo.

Socialinio draudimo ir „Medicare“ (sveikatos apsaugos programos senjorams) išmokų mokėjimas, paslaugos veteranams ir pašto darbas taip pat vyks kaip įprasta.

Kitos agentūros nukentės labiau: atostogų bus išleisti beveik 3 tūkst. Federalinės aviacijos administracijos saugumo inspektorių, taip pat dauguma Nacionalinio transporto saugumo tarybos darbuotojų, įskaitant tiriančius lėktuvų katastrofas, traukinių susidūrimus, sprogimus vamzdynuose ir kitokius nelaimingus atsitikimus.

Uždaroma beveik visa Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), išskyrus kosminių skrydžių valdymo centrą Hjustone, taip pat nacionaliniai parkai, Smithsono muziejai ir Nacionalinis zoologijos sodas Vašingtone. Buvo išjungta netgi populiarioji tiesioginė internetinė vaizdo transliacija iš didžiųjų pandų aptvaro – pirmąkart nuo šių gyvūnų jauniklio atėjimo į pasaulį rugpjūčio 23 dieną.

Pirmadienį artėjant uždarymui, populiarių parkų lankytojai pasirūpino, kad jų išrinkti pareigūnai išgirstų apie piliečių nusivylimą.

„Iš to nebus nieko gera“, – sakė turistas Chrisas Fahlis, atvykęs į Abrahamo Lincolno gimimo vietos nacionalinį istorinį parką Hodženvilyje, Kentukyje iš Roanoko miestelio Indianoje.

„Tiesiog mokesčių mokėtojams teks dar didesnė našta“, – pridūrė jis.

Laisvės statulos atvykusi apžiūrėti Emily Enfinger sakė, kad politikai turi rasti būdą dirbti kartu.

„Jie turėtų būti linkę daryti kompromisus – abi pusės. Man apmaudu, kad jie neatrodo sugebantys tai padaryti, – pažymėjo moteris. – Mano nuomone, jie neatlieka savo darbo.“

Šis uždarymas atrodė savotiškai įdomus fenomenas australei Marlenai Knight, atvykusiai į Nepriklausomybės nacionalinį istorinį parką Filadelfijoje.

Turistė sakė esanti apstulbinta, kad šios krizės centre atsidūrė nacionalinė sveikatos apsaugos sistema, be kurios gyvenimas atrodo neįsivaizduojamas jos šalyje.

„Negalime įsivaizduoti, kaip gyventi be nacionalinės sveikatos apsaugos sistemos, – sakė ji. – Tiesiog negaliu patikėti, kad ši šalis gali užsidaryti dėl kažko kaip nacionalinė sveikatos apsaugos sistema. Man, australei, tai labai keista, tačiau ir labai įdomu.“

Paaiškėjo, kad didžiuliam aparatui, koks yra JAV federalinė vyriausybė, visiškai sustabdyti reikia šiek tiek laiko: daugeliui federalinių darbuotojų antradienį buvo leista atvykti į darbą pakeisti telefonų atsakiklių žinučių ir užpildyti darbo laiko apskaitos korteles. Tačiau jiems buvo griežtai nurodyta neatlikti jokio kito darbo – netgi netikrinti elektroninio pašto.

Kol kas nežinoma, kiek tęsis ginčai dėl biudžeto, todėl tikėtina, kad netgi programoms, kurios nebuvo paveiktos iš karto, gali pristigti lėšų.

Vaikams iš neturtingų šeimų pagalbą teikiančios programos „Head Start“ asociacijos Ohajuje vykdomoji direktorė Barbara Haxton sakė, kad šiai veiklai iškils pavojus, jeigu vyriausybės uždarymas truks ilgiau nei dvi savaites.

Kovą įsigalioję automatiniai biudžeto karpymai lėmė, kad beveik 3 tūkst. vaikų neteko paramos pagal šią programą, o jeigu biudžeto paralyžius užsitęs, „Head Start“ gali patirti sunkių pasekmių.

„Tai nėra lengvai aukojama tarnyba. Tie vaikai yra neturtingiausi iš neturtingiausių, – aiškino B.Haxton. – Ir mūsų Kongreso narys tebegauna atlyginimą. Jam alga ir sveikatos draudimas nebuvo sustabdyti.“

JAV federalinės agentūros uždaromos pirmąkart per 17 metų

JAV federalinė vyriausybė antradienį iš dalies sustabdys savo veiklą pirmą kartą per pastaruosius 17 metų, kai ištisas valandas trukusios politinės derybos nesugebėjo užbaigti ginčo Kongrese dėl biudžeto.

Likus dešimčiai minučių iki vidurnakčio smarkiai susipriešinusiame Kapitolijuje nuaidėjo skambučiai, o po visą dieną vykusių karštligiškų derybų tarp prezidento Baracko Obamos demokratų ir jų varžovų respublikonų Baltieji rūmai nurodė federalinėms agentūroms pradėti uždarymo procedūras.

Dėl šio žingsnio darbą sustabdys daugelis federalinių agentūrų, o maždaug tūkstančiai darbuotojų bus išleisti neapmokamų atostogų, Kongresui iki nustatyto galutinio termino nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo.

Uždarymo padariniai bus įvairūs – nuo grėsmingų iki turinčių gilią simbolinę prasmę: tarp nukentėjusiųjų gali atsidurti socialinė programa, aprūpinanti maistu neturtingas moteris ir vaikus, o Laisvės statula Niujorke bei nacionaliniai parkai bus uždaryti lankytojams.

Apie 800 tūkst. vyriausybinių institucijų darbuotojų tikriausiai bus priversti likti namuose, o federalinės agentūros apribos savo veiklą.

Neaišku, ar šią krizę pavyks išspręsti artimiausiu laiku, o ekonomistai perspėja, kad vangus JAV ūkio atsigavimas gali nukentėti, jeigu uždarymas truks ilgiau nei kelias dienas.

Antradienio rytą biuruose dirbs tik būtiniausi vyriausybės darbuotojai, o daugumoje departamentų, tarp jų Baltuosiuose rūmuose, veikla bus apribota iki minimumo.

Tačiau gyvybiškai svarbios funkcijos, tokios kaip oro eismo priežiūra ir pašto paslaugos vyks kaip įprasta.

„Raginame Kongresą veikti greitai ir priimti rezoliuciją dėl pratęsimo, suteikiant trumpalaikį tiltą, kuris suteiktų pakankamai laiko priimti biudžetą laikotarpiui iki fiskalinių metų pabaigos ir atkurti kritinių viešųjų paslaugų bei programų, kurioms nukentės dėl asignacijų nutraukimo, vykdymą“, – sakoma Baltųjų rūmų vadybos ir biudžeto biuro direktorė Sylvia Mathews Burwell žinutėje agentūroms.

Įstatymų leidėjai paskutinėmis valandomis prieš galutinį terminą – fiskalinių metų pabaigą – biudžeto klausimų beveik neaptarinėjo: jie įnirtingai ginčijosi, ar sprendimas dėl papildomo agentūrų finansavimo turi būtų susietas su pastangomis atšaukti arba atidėti B.Obamos pastangomis priimtą įstatymą dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos.

„Tai yra nereikalingas smūgis Amerikai“, – Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Reidas) pareiškė praėjus dviem minutėms po vidurnakčio.

Vašingtone tvyrant krizės nuotaikoms, nepavyko susitarti dėl jokio kompromiso, kuris būtų leidęs išvengti pirmojo tokio sukrėtimo nuo 1996 metų.

Vietoje to demokratų vadovaujamas Senatas ir respublikonų dominuojami Atstovų Rūmai įsitraukė į beprasmius žaidimus, siuntinėdami vieni kitiems biudžeto projektus, kurie buvo pasmerkti žlugti.

B.Obama kaltino respublikonus terorizuojant Ameriką savo „ekstremaliais“ politiniais reikalavimais, tuo tarpu jo oponentai skundėsi dėl demokratų arogancijos.

Ši krizė kilo dėl respublikonų ultrakonservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos pastangų Atstovų Rūmuose susieti naujo vyriausybės biudžeto projektą su sąlyga, kad turi būti atšaukta sveikatos apsaugos sistemos reforma, laikoma iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

Tuo tarpu Senatas ir prezidentas ne kartą atmetė šią strategiją ir ragino respublikonus priimti nutarimą dėl papildomo vyriausybės agentūrų finansavimo, kuris būtų leidę išvengti jų uždarymo.

Šis uždarymas yra iki šiol didžiausia krizė iš virtinės nesiliaujančių ideologinių susirėmimų tarp demokrato B.Obamos ir respublikonų Atstovų Rūmuose dėl JAV vyriausybės dydžio ir vaidmens valstybės gyvenime.

„Viena frakcija vienoje partijoje vienuose Kongreso rūmuose vienoje vyriausybės šakoje neuždaro visos vyriausybės vien tam, kad vėl pasigrumtų dėl rinkimų rezultatų“, – sakė B.Obama, turėdamas omenyje savo paties perrinkimą.

„Išpirka nemokama už tai, kad atliekate savo darbą – kad darote tai, ką ir šiaip turėtumėte daryti“, – prezidentas pridūrė televizijos transliuotame griežtame pranešime iš Baltųjų rūmų.

Tačiau vykstant karštligiškoms deryboms respublikonai padvigubino pastangas sužlugdyti didžiausią per kelis pastaruosius dešimtmečius reformą socialinėje srityje – sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, pramintą „Obamacare“ („Obamos priežiūra“).

Likus trims valandoms Atstovų Rūmai priėmė teisės aktą, pagal kurį vieneriems metams turėjo būti atidėtas reikalavimas visiems amerikiečiams įsigyti sveikatos draudimą.

„Tai sąžiningumo su visais amerikiečiais klausimas“, – pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris, kuriam sunkiai sekėsi suvaldyti maištingą „Arbatėlės“ frakciją, pasisakančią už mažesnį federalinės vyriausybės vaidmenį.

Tačiau Senatas, kuris privalo patvirtinti visus nutarimus dėl biudžeto, nedelsdamas atmetė tą dokumentą.

Dėl šios priežasties Atstovų Rūmų lyderiai, likus mažiau nei valandai iki vidurnakčio, nusprendė surengti pasitarimą, kuriame dalyvautų abejų rūmų oficialūs derybininkai, mėginantys susitarti dėl biudžeto projekto.

Tapo aišku, kad šio proceso koordinavimas gali užsitęsti kelias valandas, todėl H.Reidas paskelbė Senato darbo pertrauką iki antradienio 9 val. 30 min. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Sakėme, kad surengsime pasitarimą, jeigu vyriausybė nebus uždaroma, tačiau jie uždaro vyriausybę“, – antrasis pagal rangą Senato demokratas Dickas Durbinas (Dikas Derbinas) sakė naujienų agentūrai AFP.

Tuo tarpu socialiniame tinkle „Twitteer“ pasipylė paniekos kupini pareiškimai vyriausybės adresu.

„Man nepaprastai gėda dėl mano vyriausybės, ir man jau koktu klausytis, kas kaltas. Tiesiog tai padarykite“, – komentatorius Afifeh Alaweenas rašė bendrą nuotaiką atspindinčioje žinutėje.

JAV parlamento rūmai – Kapitolijus – taip pat paskelbė pranešimą: „Dėl sustabdyto vyriausybės finansavimo ši paskyra nebus aktyvi iki tolesnio pranešimo.“ Ta žinutė buvo paskelbta kitų vartotojų paskyrose daugiau nei 13 tūkst. kartų.

Antradienio rytą paskelbti Kvinipiakų universiteto apklausos rezultatai rodo, kad 72 proc. amerikiečių nepritaria vyriausybės sustabdymui kaip priemonei sužlugdyti „Obamacare“, o tokią strategiją palaikė 22 proc. respondentų.

B.Obama, skelbdamas pirmąjį vyriausybės uždarymą nuo 1996 metų, savo vaizdo pranešime sakė JAV kariams, kad jie nusipelnė geresnių Kongreso veiksmų, ir pažadėjo siekti, kad vyriausybės institucijos būtų kuo greičiau vėl atidarytos.

Prezidentas perspėjo, kad vyriausybės uždarymas gali smarkiai pakenkti ekonomikai, kuri lėtai atsigauna po didžiausios per kelis dešimtmečius recesijos.

„Uždarymas padarys labai realų ekonominį poveikį realiems žmonės – iš karto. Ankstesni uždarymai buvo reikšmingai sutrikdę ekonomiką“, – pažymėjo jis.

Konsultacinė bendrovė „Macroeconomic Advisors“ nurodė, kad šis žingsnis sulėtins ūkio augimą, kuris, kaip rodė antrojo ketvirčio rezultatai, turėjo siekti apie 2,5 proc. per metus.

Dviejų savaičių vyriausybės uždarymas tikriausiai nukirps 0,3 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Jis taip pat skausmingai paveiktų susijusius federalinius darbuotojus, kuriems tektų pasinaudoti santaupomis arba atidėti mokesčius už būstą, išperkamosios nuomos įmokas už automobilius ir kitokius mokėjimus.

Pirmadienį vertybinių popierių kainos patraukė žemyn, prekiautojams numatant vyriausybės uždarymą. Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nusmuko 128,57 punktais (0,84 proc.) iki 15 129,67.

Rinkos tikriausiai patirs dar didesnį sukrėtimą, jeigu nebus rasta greito sprendinio naujai sparčiai artėjančiai krizei.

Respublikonai taip pat reikalauja, kad B.Obama padarytų nuolaidų dėl sveikatos apsaugos reformos, siekiant padidinti JAV skolinimosi ribą, kuri dabar yra 16,7 trln. dolerių. Jeigu tai nebūtų padaryta, Jungtinės Valstijos iki spalio vidurio gali tapti nepajėgios grąžinti savo skolų – pirmąkart per savo istoriją.

Apklausos rodo, kad amerikiečiai dėl vyriausybės uždarymo labiau kaltina respublikonus, o ne demokratus, todėl J.Boehneriui gali tekti laviruoti dėl platesnių politinių interesų ir savo partijos rėksmingosios dalies reikalavimų.