JAV administracija žadėjo, kad Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymas (Affordable Care Act) taps iš esmės padėtį pakeisiančia programa, kuri užtikrins įperkamą sveikatos apsaugą nepriklausomai nuo asmenų amžiaus, lyties arba sveikatos istorijos.

Tačiau baiminamasi, kad programa, pradėta 2010 metais didžiulėmis prezidento Barako Obamos pastangomis ir kritikų praminta "Obamacare" ("Obamos priežiūra"), yra didžiulis šuolis valstybinės sveikatos priežiūros sistemos link ir kad jai dar nepakankamai pasirengta.

Vienas dalykas aiškus: nors "Obamacare" nuo spalio 1-osios taps tikrove tiems, kurie yra įpareigoti apsidrausti vadinamosiose sveikatos draudimo rinkose, ši sistema išlieka netobula.

"Tai bus beprotiška", - pranašavo Alicia Wilson, vadovaujanti Vašingtone įsikūrusiai klinikai "La Clinica del Pueblo", teikiančiai paslaugas daugiausiai vietos ispanakalbių bendruomenei.

Nors ši reforma buvo patvirtinta prieš daugiau nei trejus metus, "mes tik dabar suvokėme, kiek daug žmonių (apie ją) nežino", A.Wilson sakė naujienų agentūrai AFP.

Šį bauginamo masto projektą dar labiau temdo vyriausybės pripažinimas, kad sistemos tinklalapiuose esama techninių riktų, dėl kurių daugelis vartotojų negalės prisiregistruoti internetu, kai antradienį pradės veikti sveikatos draudimo rinkos.

Šalyje, kurioje sveikatos apsaugos draudimas yra daugiausiai privatus, daugiau nei pusė amerikiečių yra draudžiami savo darbdavių.

Tačiau apie 57 mln. žmonių neturi draudimo, kuris apmokėtų visas medikų arba gydymo įstaigų paslaugas. Jie gauna pakankamai dideles pajamas, kad nebūtų gydomi valstybės lėšomis, tačiau nepakankamai turtingi, kad įpirktų individualaus draudimo polisus.

Dažnai jiems tenka apmokėti visą gydymo kainą - įskaitant atvejus, kai susergama vėžius arba diabetu.

Prognozuojama, kad apie 7 mln. amerikiečių sieks apsidrausti sveikatą pagal naująją tvarką iki ateinančių metų pradžios, o 25 mln. - iki 2016-ųjų nurodo Kongreso biudžeto biuras.

Neturintys draudimo galės užsiregistruoti valstijų arba federaliniuose tinklalapiuose, siūlančiuose dešimtis planų, orientuotų į tam tikro lygio pajamas uždirbančius asmenis.

Nuo sausio 1-osios beveik visi amerikiečiai turės būti apsidraudę arba mokėti baudas.

Be to, nuo tos dienos draudikai nebegalės grįsti savo įkainių pagal asmens sveikatos istorija.

Pagrindiniai draudimo kainą apsprendžiantys rodikliai bus amžius, gyvenamoji vieta, šeimos nariui tenkančių pajamų dydis ir rūkymas.

B.Obamos priešininkai respublikonai nenuilsdami kritikavo prezidentą dėl šio teisės akto, argumentuodami, jog jo padidės kainos - ypač bendrovėms, kurioms gresia baudos, jeigu jos nebus apdraudusios savo darbuotojų.

27 valstijų, kurių administracijoms vadovauja respublikonai, atsisakė bendradarbiauti, nors jų gyventojai vis tiek yra įpareigoti apsidrausti sveikatą per nacionalines draudimo rinkas.

Federaliniame lygmenyje respublikonai jau daugiau nei 40 kartų - tačiau nesėkmingai - atšaukti šią reformą.

Be kita ko, jie reikalavo panaikinti arba atidėti "Obamacare" mainais į respublikonų palaikymą planams dėl vyriausybė išlaidų arba JAV skolinimosi kartelės pakėlimo, kad nebūtų paralyžiuota federalinės vyriausybės darbas.

Tačiau prezidentas pareiškė neketinantis leisti savo varžovams sužlugdyti reformos, kuri gali tapti jo didžiausiu vidaus politikos pasiekimu.

"To nebus, kol aš prezidentas", - B.Obama perspėjo ketvirtadienį.