Jo vadovaujamai „Laisvės tautos” partijai atstovaujantys ministrai pasitraukė iš Italijos vyriausybės, praneša „Reuters”.

Šis žingsnis buvo žengtas dėl nepriimtino ultimatumo, kurį iškėlė šalies premjeras Enrico Letta, sakė partijos atstovai. Ministras pirmininkas pareikalavo, kad parlamentas balsuotų dėl pasitikėjimo jo kabinetu, kuris taip ir neįstengė susitarti dėl mokesčių normų didinimo siekiant sumažinti biudžeto deficitą.

Pasak S. Berlusconi, E. Letta sprendimas šiurkščiai pažeidžia susitarimus, kurių pagrindu buvo sudaryta vyriausybinė koalicija.

Kaip pažymi žiniasklaida, atsistatydinus dešiniųjų centristų partijai „Laisvės tauta” atstovaujantiems ministrams, veikiausiai bus surengti nauji rinkimai arba sudaryta nauja koalicija. E. Letta reikalauja, kad balsavimas dėl pasitikėjimo įvyktų artimiausiu metu, kol S. Berlusconi partijos atstovai nepasitraukė iš parlamento žemųjų rūmų. Jie ketina palikti parlamentą, jeigu jų lyderio įgaliojimai Senate bus nutraukti pirma laiko. Balsavimas dėl S. Berlusconi ateities Senate numatytas spalio 4-ąją.

S. Berlusconi 2012 metų spalį buvo pripažintas kaltu dėl mokestinių machinacijų kompanijos "Mediaset” vadovo poste ir nuteistas ketverius metus kalėti. Pagal amnestiją šis laikas buvo sutrumpintas trejais metais, bet buvusiam Italijos premjerui buvo uždrausta penkerius metus eiti valstybines pareigas. Mėginimai apskųsti nuosprendį kol kas nedavė rezultatų.

Neseniai S. Berlusconi savo šalininkams prisipažino gyvenąs blogiausią savo gyvenimo laikotarpį. "Aš nemiegu, sulysau 11 kilogramų - po kilogramą už kiekvienus metus, kai mane norima matyti kalėjime”, - sakė jis.

Iš tikrųjų, S. Berlusconijau ne pirmą dieną susiduria su problemomis - jo reikalai pašlijo po garsiojo pasikėsinimo 2009 metų gruodį, kai per mitingą Milane jam į veidą buvo paleistas katedros maketas. Paskui kilo skandalas dėl naudojimosi nepilnamečių prostitučių paslaugomis, o vėliau jis turėjo atsistatydinti, spaudžiamas ekonomikos problemų, su kuriomis susidūrė Italija. Galiausiai šių metų rugpjūčio 1-ąją jam buvo paskelbtas pirmas galutinis ir neatšaukiamas nuosprendis ketverius metus kalėti už finansines machinacijas, kuris davė pradžią žeminančiai šalinimo iš parlamento procedūrai.

Tiesą sakant, pastarasis dalykas ir yra dar vienos Italijos vyriausybės krizės priežastis. Protestuodami prieš realią ekspremjero pašalinimo iš parlamento perspektyvą, S. Berlusconi šalininkai iš "Tautos laisvės” partijos iš pradžių pasitraukė iš parlamento, o paskui ir iš vyriausybės. Dabartinis ministrų kabinetas, vadovaujamas Enrico Letta, yra sudėtingo kompromiso tarp amžinų politinių varžovių - "Tautos laisvės” ir Demokratų partijos - rezultatas. Netekęs paramos, E. Letta praras daugumą ir Italijos parlamente, kur jau triumfuoja neseniai įkurto ir sensacingai ten patekusio "5 žvaigždžių judėjimo” atstovai. Šios naujos politinės jėgos lyderis - komikas ir tinklaraštininkas Beppe Grillo - seniai pranašauja vyriausybei mirtį.

Visiškai akivaizdu, kad "Laisvės tauta”, ištikima savo lyderiui S.  Berlusconi, mėgina trūks plyš palaikyti jo politinį aktyvumą, nors ekspremjerui teks veikti namų arešto sąlygomis: iki spalio vidurio jis turi pasirinkti, kaip atliks bausmę, kuri pagal Amnestijos įstatymą sutrumpinta nuo ketverių iki vienerių metų. (S. Berlusconi siūloma pasirinkti tarp namų arešto ir socialinių tarnybų priežiūros.)