Respublikonų pasiūlytas dokumentas buvo priimtas, nors prezidento administracija patikino, kad Barackas Obama jį vetuos. Senato daugumos lyderis demokratas Harry Reidas taip pat pažadėjo, kad aukštuosiuose rūmuose įstatymas nebus priimtas. Dėl balsavimo kongresmenai turėjo susirinkti šeštadienį, o tai daroma labai retai.

Įstatymas taip pat numato finansavimą vyriausybinėms institucijoms po rugsėjo 30-osios, kai prasidės nauji finansiniai metai. Pagal Kongreso priimtą normą, biudžeto išlaidos vyriausybės veiklai išliks tokio pat dydžio iki gruodžio 15-osios. Taip pat pritarta pataisai, kuri garantuoja algų mokėjimą kariškiams net ir nutraukus vyriausybės institucijų darbą.

Susieti sveikatos apsaugos reformos atidėjimą su vyriausybės finansavimu nusprendė respublikonai. Jeigu respublikonams ir demokratams nepavyks susitarti iki rugsėjo pabaigos, JAV vyriausybės institucijos bus priverstos nutraukti darbą pirmą kartą per pastaruosius 17 metų, primena AFP.

Tokia situacija susiklosto parlamentui nesugėjus sutarti dėl biudžeto arba kai biudžetas vetuojamas. Veiklą nutraukia visos institucijos, išskyrus tokias kaip policija, ugniagesiai, paštas, oro eismo kontrolė ir pan.

Pastarąjį kartą JAV vyriausybė buvo išjungta kai 1995–1996 metais respublikonų kontroliuojamas parlamentas nesutarė su demokrato prezidento Billo Clintono administracija. Vienas pagrindinių klausimų tuomet taip pat buvo sveikatos draudimo ir sveikatos sistemos finansavimas.

Dabartinę Amerikos sveikatos apsaugos sistemos reformą, populiariai vadinamą „Obamacare“, JAV prezidento B. Obamos iniciatyva parengė Demokratų partija. Ja siekiama padaryti medicinos pagalbą prieinamesnę gyventojams. Nuo 2010 metų respublikonai maždaug 40 kartų mėgino ją užblokuoti.

Pagal vieną iš pagrindinių reformos nuostatų, kompanijos, kuriose dirba daugiau kaip 50 žmonių, turėtų pasirūpinti savo darbuotojų draudimu. Šių metų vasarą paaiškėjo, kad JAV vyriausybė atidėjo šios normos įvedimą iki 2015 metų pradžios.