Nors Islamo gynėjų frontas grasino sutrikdyti šį renginį, policija nurodė, kad šeštadienį neįvyko jokių demonstracijų. Šis frontas ištisas savaites rengė protestus, reikalaudamas, kad vyriausybė atšauktų grožio konkursą, esą prieštaraujantį islamo mokymui.

„Mis Pasaulis“ organizatoriai anksčiau sutiko nedemonstruoti bikinių per maudymosi kostiumėlių rungtį, pakeisdami juos labiau konservatyviais sarongais. Tačiau spaudimas didėjo, prie protestų prisidėjo ir nuosaikesni judėjimai, reikalaujantys, kad šis šou būtų visai uždraustas.

127 dalyvės, kurios varžosi dėl grožio karalienės karūnos, buvo pristatytos šeštadienį, vilkėdamos tviskančias vakarines sukneles. Daugelis jų buvo su giliomis iškirptėmis ir kojas atidengiančiais praskiepais.

Indonezijos vyriausybė prieš tris savaites paskelbė, kad konkurso finalas, kuris turėjo vykti sostinės Džakartos pakraštyje, bus perkeltas į Balį, kur dauguma gyventojų yra hinduistai ir kur vyko ankstesni atrankos etapai.

Didžiosios Britanijos, Australijos ir JAV ambasados taip pat paskelbė perspėjimus savo piliečiams, planuojantiems keliones į Balį vykstant tam konkursui, nurodydamos, kad ten gali įvykti didelio masto protestų ar netgi išpuolių.

Aukšto rango Balio policijos pareigūnas R.Umaras Faroqas sakė, kad finalinio šou saugumu rūpinasi tūkstančiai pareigūnų.

Tačiau R.U.Faroqas pridūrė, kad saugumo parengtis taip pat buvo padidinta nuo Rytų Javo šiaurinės pakrantės iki Balio, laukiant potencialių protestuotojų iš kitų salų.

„Sėkmė užtikrinant „Mis Pasaulis“ finalo saugumą taps išbandymu policijai, ruošiantis užtikrinti saugumą per artėjantį APEC (Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo) viršūnių susitikimą“, – pridūrė pareigūnas, turėdamas omenyje Balyje vyksiantį susitikimą, kuriame dalyvaus kai kurie pasaulio lyderiai, įskaitant JAV prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) ir tūkstančiai delegatų.

„Mis Pasaulis“ konkursas tapo dar vienu renginiu, išprovokavusiu konservatyvių islamistų pasipiktinimą 240 mln. gyventojų turinčioje Indonezijoje, kurioje daugumos musulmonų pažiūros daug nuosaikesnės. Tačiau negausus ekstremistų judėjimas tampa kelerius pastaruosius metus darėsi vis balsingesnis ir radikalesnis, puldinėdamas krikščionis ir kitas religines mažumas bei visus kitus, kaltinamus amoraliu elgesiu.

Praeitais metais Islamo gynėjų frontas privertė popmuzikos žvaigždę Lady Gagą atšaukti savo koncertą, į kurį buvo parduoti visi bilietai, kai ji buvo išvadinta velnio garbintoja.

2002 metais Balyje mirtininkai įvykdė virtinę sprogdinimų, per kuriuos žuvo 202 žmonės, daugiausiai užsieniečiai turistai. Nuo tada vyriausybė agresyviai persekiojo kovotojų grupuotes, kurios pastaraisiais metais vykdydavo tik daug mažesnio masto išpuolius, daugiausiai prieš saugumo pareigūnus.