Nežinomi asmenys ketvirtadienio rytą prie Maskvos apšaudė automobilį, kuriuo važiavo Rusijos energetikos kompanijos vadovas A. Čiubaisas. Prieš pat apšaudymą prie jo automobilio sprogo sprogstamasis įtaisas. Dabartinis RAO JES valdybos pirmininkas, viena įtakingiausių figūrų Rusijos ekonominėje ir politinėje scenoje, nenukentėjo. Nesužeisti ir jo apsaugos darbuotojai.

A. Čiubaisas ir prezidentas V. Putinas kalbėjosi apie užpuolimą. Prezidentas pasiteiravo apie RAO JES valdybos pirmininko savijautą, o A. Čiubaisas savo ruožtu informavo V. Putiną apie incidento detales.

Pamaskvio milicija nurodė, jog šiuo metu tiriamos įvairios pasikėsinimo versijos, tačiau kurios nors vienos pareigūnai išskirti negalėtų. "Šiuo metu tikrinami A. Čiubaiso dalykiniai ryšiai ir nustatinėjamas asmenų, kurie būtų suinteresuoti jo mirtimi, ratas.

Tyrimą atliekantys pareigūnai neatmetė galimybės, "jog užpuolimu siekta tik išgąsdinti, o ne nužudyti A. Čiubaisą". Jie taip pat pažymėjo, jog "jau pavyko aptikti pasikėsinimu įtariamų nusikaltėlių pėdsakus".

Pats A. Čiubaisas pareiškė žinąs, kas galėjo kėsintis į jo gyvybę, ir todėl tęsiąs reformatorišką veiklą. "Aš pakankamai aiškiai suprantu, kas galėjo suorganizuoti šiandieninį pasikėsinimą, - sakoma RAO JES valdybos pirmininko pareiškime, kurį išplatino kompanijos spaudos tarnyba. - Visa, ką aš dariau - ir reformuodamas šalies energetiką, ir telkdamas demokratines jėgas - darysiu ateityje dar aktyviau".

Į Rusijos elektros energijos milžinės vadovo ir vieno iš liberalios Dešiniųjų jėgų sąjungos (DJS) lyderių gyvybę buvo pasikėsinta apie 9 valandą 30 minučių Maskvos laiku (8 valandą 30 minučių Lietuvos laiku) netoli Odincovo rajono Žavoronkų gyvenvietės, už 40 kilometrų į vakarus nuo Rusijos sostinės.

Pasak naujienų agentūros "Interfax", kuri remiasi milicijos pareigūnais, tuo momentu, kai RAO JES vadovo kortežas priartėjo prie autostrados Maskva-Minskas ir turėjo sumažinti greitį, prie A. Čiubaiso šarvuotojo automobilio sprogo galingas sprogstamasis įtaisas. Po to užpuolikai pradėjo šaudyti. Kita mašina važiavę A. Čiubaiso apsaugos darbuotojai paleido atsakomąją ugnį ir privertė juos bėgti.

Anot specialistų, kortežo kelyje padėto sprogmens galingumas buvo ekvivalentiškas 500 gramų trotilo. Į buvusio Rusijos vicepremjero ir prezidento administracijos vadovo A. Čiubaiso gyvybę kėsinosi mažiausiai du asmenys, apsirengę žieminėmis maskuojamosiomis uniformomis. Po išpuolio jie pasislėpė netoliese esančiame miške, kur jų laukė visureigis "Mitsubishi Pajero".

Nusikaltėlių ieškoma. Ant kojų sukelta visa Rusijos sostinės ir Maskvos srities milicija. Žavoronkuose yra RAO JES vadovo rezidencija. Keliu, prie kurio tykojo užpuolikai, jis važiuoja kasdien. Milicijos pareigūnai atkreipė dėmesį į profesionalius A. Čiubaiso apsaugos darbuotojų veiksmus.

Vienas iš DJS lyderių Borisas Nemcovas mano, kad pasikėsinimas įvykdytas dėl politinių priežasčių ir nėra susijęs su A. Čiubaiso veikla RAO JES valdybos pirmininko poste. Pasak B. Nemcovo, A. Čiubaisui jau daug metų grasina jo politiniai priešininkai.

Savo ruožtu Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos vadovas Arkadijus Volskis ketvirtadienio incidentą Pamaskvyje apibūdino kaip "banditišką išpuolį". Jis pareiškė numanąs, kad galėjo užsakyti A. Čiubaiso nužudymą, bet nepanoro nurodyti konkrečių pavardžių.