Italija yra dislokavusi Irake 3 tūkst. karių. Tai yra ketvirtas pagal dydį kontingentas po Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Pietų Korėjos. Iš viso misijos metu iki šiol žuvo 28 italai. S. Berlusconi ne kartą yra sakęs, kad dalinių skaičius bus sumažintas, kai tik tai leis saugumo padėtis.

Po žurnalistės Giulianos Sgrenos įkaitinės dramos šimtai tūkstančių žmonių Italijoje reikalavo atitraukti pajėgas. Kovo pradžioje išlaisvinta įkaitė ir jos palydovai buvo apšaudyti amerikiečių karių, kai automobiliu vyko į Bagdado oro uostą. Per skaudų incidentą žuvo slaptasis agentas, pati G.Sgrena ir dar vienas slaptosios tarnybos darbuotojas buvo sužeisti. JAV pažadėjo Romai nuodugniai ištirti incidentą.

Antradienio vakarą Italijos parlamentas pritarė tolesniam Irako misijos finansavimui iki birželio pabaigos. Už tai buvo 246 deputatai ir 180 balsavo prieš. Aštuoni parlamentarai susilaikė.

Tuo tarpu JAV vyriausybė padėkojo Italijai už šalies misiją Irake. Kartu Baltųjų rūmų atstovas Scottas McClellanas antradienį Vašingtone pareiškė, kad Romos sprendimas sumažinti savo karių skaičių šioje šalyje nesusijęs su mirtinais šūviais į italų slaptąjį agentą Bagdade.

S.McClellanas pažymėjo Italijos premjero Silvio Berlusconi žodžius, kad italų karių išvedimas iš Irako bus suderintas su sąjungininkais.