"Po to, kai 2004 metų rugsėjį buvo paskelbta apie piniginį 10 mln. dolerių atlygį už informaciją apie teroristų lyderių buvimo vietą, į FST kreipėsi piliečiai, kurie suteikė būtinų duomenų, - žurnalistams sakė FST atstovas. - Jie padėjo nustatyti tikslią vietą, kur tuo metu buvo tarptautinis teroristas ir Čečėnijos banditų formuočių lyderis Aslanas Maschadovas, taip pat surengti specialiąją operaciją".

"Šiems piliečiams piniginis atlygis visiškai išmokėtas. Jeigu bus būtina, jiems bus padėta persikelti į kitą Rusijos regioną ar kokią nors musulmonišką valstybę", - sakė jis.

Tuo tarpu populiarus Maskvos dienraštis antradienį išreiškė abejones oficialia čečėnų kovotojų lyderio Aslano Maschadovo žūties versija ir teigia, kad bunkeris, kuriame, pasak pareigūnų, jis slapstėsi kelis mėnesius iki mirties, nebuvo pritaikytas ilgalaikiam naudojimui.

Kaip buvo pranešta, Rusijos pajėgos 53 metų čečėnų kovotojų vadą A.Maschadovą nukovė kovo 8 dieną, kaime šiauriau Čečėnijos sostinės Grozno.

Pareigūnai tvirtina, kad jis buvo nužudytas bunkeryje, kuriame slapstėsi ilgus mėnesius. Namą, po kuriuo buvo įrengta slaptavietė, saugumo pajėgos susprogdino sekmadienį.

Tačiau antradienį vienas populiariausių Rusijos dienraščių, bulvarinis laikraštis "Moskovskij Komsomolec", sutrumpintai vadinamas MK, pranešė, kad jo korespondentas namą prieš nugriaunant nuodugniai apžiūrėjo ir priėjo prie išvados, jog A.Maschadovas kažin ar būtų galėjęs jame slapstytis ištisus mėnesius, juolab apie tai nieko nežinant net namo šeimininko žmonai.

"Jeigu Maschadovas būtų gyvenęs ten gana ilgą laiką, namo gyventojai nebūtų galėję jo nepastebėti, - rašo dienraštis. - Pirma, bunkeryje nėra tualeto, ir norėdamas nusilengvinti jis būtų turėjęs eiti į lauką".

"Be to, MK korespondentas, kartu su šeimininko žmona apžiūrėjęs kiekvieną namo kertę, bunkerio viduje nerado jokių ventiliacijos žymių, - teigiama laikraštyje. - Maschadovas būtų ten užtroškęs per dešimt minučių".

Teigiama, kad antradienį nužudytas A.Maschadovas metų metais nuo Rusijos pajėgų slapstėsi Čečėnijoje, kuri yra triskart mažesnė už Estiją.

A.Maschadovas buvo vienintelis čečėnų kovotojų vadas, pasisakęs už tai, kad dešimtmetį trunkantys kruvinas konfliktas tarp atsiskirti nuo Rusijos siekiančių ir promaskvietiškų pajėgų būtų sureguliuotas derybomis.

Kai kurie Rusijos apžvalgininkai teigia, esą su A.Maschadovu buvo susidorota todėl, kad jis stengėsi suartėti su Kremliumi, nors pastarasis derybose jį vadindavo "teroristu".

VALDŽIA VISKĄ NEIGIA

Čečėnijos prezidentas Alu Alchanovas nusistebėjo žiniasklaidoje pasirodžiusiais pranešimais, verčiančiais suabejoti Aslano Maschadovo žūties aplinkybėmis.

"Aš, Čečėnijos Respublikos prezidentas, neturiu kitokios informacijos - nei oficialios, nei operatyvinės - apie tai, kas įvyko", - sakė jis telefonu.

A.Alchanovas pridūrė, kad likviduojant A.Maschadovą dalyvavusios jėgos struktūros "neturi jokių priežasčių suklastoti šį faktą ir bandyti pateikti jį kitoje šviesoje".

"Mano turima informacija, Aslanas Maschadovas buvo likviduotas Tolstoj Jurto kaime, ir tai įvyko būtent taip, kaip paskelbta FST (Federalinės saugumo tarnybos) vadovo Nikolajaus Patruševo oficialiame pranešime", - pažymėjo A.Alchanovas.

Čečėnijos vyriausybės pirmininko pirmasis pavaduotojas Ramzanas Kadyrovas taip pat pareiškė, kad A.Maschadovą likvidavo būtent FST specialiosios paskirties būrys, ir būtent rajono centre Tolstoj Jurte.

"Mes ilgai jį medžiojome, mes bandėme jį sulaikyti ir, neslėpsiu, jei pavyktų, net sunaikinti, bet FST pavyko mus aplenkti", - pažymėjo R.Kadyrovas.

Čečėnijos vidaus reikalų ministro pavaduotojas Sultanas Satujevas savo ruožtu teigė, kad šimtai žmonių matė, kaip buvo nukautas A.Maschadovas ir gali patvirtinti, jog operacija vyko būtent Tolstoj Jurte.