Jungtinių Valstijų žurnalo „Reader`s Digest“ žurnalistai didžiausiuose pasaulio miestuose sąmoningai „pamiršdavo“ pinigines įvairiausiose vietose, pradedant parkais ir baigiant prekybos centrais. Jie norėjo išsiaiškinti, ar piniginę aptikę to miesto gyventojai grąžins ją savininkui, rašo „The Telegraph“.

Kiekvienoje paliktoje piniginėje būdavo apie 120 litų vietos valiuta, mobiliojo telefono numeris, vizitinės kortelės bei šeimos fotografija.

Žmonės grąžino beveik pusę visų pamestų piniginių (47 proc.), tačiau skirtinguose miestuose tai padariusių gyventojų skaičius smarkiai skyrėsi.

Sąžiningiausias pasirodė Helsinkis, kur buvo grąžinta 11 piniginių iš 12-os. Labiausiai nesąžiningas miestas? Lisabona, kur pavyko atgauti vos vieną piniginę.

Suomija, Helsinkis
„Suomiai iš prigimties yra sąžiningi, - sakė 27 metų verslininkė Lasse Luomakoski, Suomijos sostinėje radęs vieną iš pamestų piniginių. – Mes esame maža, rami, glaudžiai susieta bendruomenė. Pas mus mažai korupcijos, mes net paisome raudono signalo“. Kita suomių pora virš 60 metų teigė: „Žinoma, grąžinome piniginę. Sąžiningumas glūdi mūsų viduje“.

Tarp kitų sąžiningų miestų pateko Mumbajus, kur buvo grąžintos 9 piniginės, Budapeštas (grąžintos 8 piniginės) ir Niujorkas (taip pat sugrįžo 8 piniginės).

„Visi sako, kad niujorkiečiai yra nedraugiški, bet jie tikrai gana malonūs žmonės, - sakė 36 metų valstybės tarnautojas iš Bruklino Richardas Hamiltonas, aptikęs paliktą piniginę prie Rotušės. – Manau, jus nustebintų, kiek niujorkiečių iš tikrųjų grąžintų radinį“.

Londonas pasirodė prasčiau – šiame mieste buvo grąžintos tik penkios piniginės iš dvylikos. Tačiau savo sąžiningumu jis vis tiek pralenkė Lisaboną. Portugalijos sostinėje pavyko atgauti vos vieną piniginę ir tai vėliau paaiškėjo, kad ją grąžinusi pora buvo atvykusi į šį miestą iš Olandijos.

Antras mažiausiai patikimas miestas buvo Madridas, kur žmonės grąžino dvi pinigines. Po jo eina Praha (grąžintos 3 piniginės) ir Ciurichas (grąžintos 4 piniginės).

„Ar asmuo yra sąžiningas, nepriklauso nuo amžiaus: pinigines pasiliko ar grąžino tiek jauni, tiek seni. Prognozuoti pagal lytį taip pat neįmanoma. Sąžiningumo negarantavo ir sąlyginis turtingumas“, - rašoma eksperimento apžvalgoje.

Turistai, norintys neprarasti užsienyje vertingų asmeninių daiktų, gali pasiremti ir svetainės sunshine.co.uk neseniai atliktu tyrimu.

Ši apklausė parodė, kad užsienyje kišenvagiai apšvarino kas septintą britą, o didžiausia vagysčių rizika tykojo Romoje, Marakeše, Ispanijos Kosta del Solio regione bei Dubrovnike.

(Ne)sąžiningiausi tirti pasaulio miestai

MiestasGrąžinta piniginių (iš 12-os)
Lisabona1
Madridas2
Praha3
Ciurichas4
Rio de Žaneiras4
Bukareštas4
Varšuva5
Londonas5
Liubliana6
Berlynas6
Amsterdamas7
Maskva7
Niujorkas8
Budapeštas8
Mumbajus9
Helsinkis11