V.Putinas dalyvavo Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO)viršūnių susitikime Kirgizijos sostinėje Biškeke, kai išvakarėse Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas pareiškė pritariąs Rusijos planui.

ŠBO, kaip regioninė organizacija, kartais laikoma atsvara Šiaurės Atlanto aljansui (NATO). Jos narių, tarp kurių yra Rusija, Kinija ir dar kelios Centrinės Azijos šalys, lyderiai bendrame pranešime pareiškė palaiką Rusijos iniciatyvą ir prieštaraują bet kuriems veiksmams, kurie skatintų padėties Sirijoje „militarizavimą“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas savo kalboje Biškeke pasakė, kad jo šalis sveikina Rusijos planą ir labai atidžiai stebi padėties Sirijoje raidą.

„Mes palaikome Rusijos iniciatyvą perduoti Sirijos cheminius ginklus tarptautinei kontrolei“, – nurodė Xi Jinpingas.

Neseniai išrinktas Irano prezidentas Hassanas Rowhani, kurio šalis turi stebėtojos statusą ŠBO, taip pat sakė, kad Teheranas visiškai remia Rusijos iniciatyvą.

„Esame įsitikinę, kad padėtį Sirijoje reikia spręsti politiškai be karinės užsienio intervencijos. Visos įtakingos ir suinteresuotos šalys turi imtis konstruktyvaus dialogo“, – pridūrė jis.

H. Rowhani prisiminė, kaip Iranas patyrė siaubingų nuostolių, kai Irako diktatorius panaudojo cheminį ginklą per Irano ir Irako karą devintajame XX amžiaus dešimtmetyje.

Jis taip pat perspėjo, kad „galimybė, jog ginkluotos ekstremistų grupės gali įsigyti cheminių ginklų, yra didžiausia grėsmė regionui“.

Naujausias žinias apie Siriją rasite čia: