Mesinos universiteto atlikta studija vadinasi „Darbo paieškos lyg grožio konkursas“. Ji parodė, kad kvietimo į pokalbį dėl darbo sulaukia 54 proc. patrauklių moterų ir vos 7 proc. neišvaizdžių kandidačių, skelbia independent.co.uk.

Tyrėjai išsiuntė daugiau kaip 1100 netikrų gyvenimo aprašymų (CV) į daugiau kaip 1500 skelbimuose siūlytų darbo vietų. Profesiniai įgūdžiai ir kvalifikacijos visuose CV buvo vienodi – skyrėsi tik pretendentų lytis, pavardės ir išvaizda.

Žmonių nuotraukos buvo paimtos iš interneto, bet apdorotos specialiomis programomis taip, kad tikrieji veidai taptų nebeatpažįstami. Tuomet 100 Mesinos universiteto studentų vertino, kurie iš tariamų kandidatų į darbą atrodo „patraukliai“, o kurie - „nepatraukliai“.

Tyrimas parodė, kad asmens išvaizda atliko svarbų vaidmenį įveikiant pirmąjį atrankos etapą ir pereinant prie antrojo, o darbo ieškančioms moterims patraukli išvaizda turėjo didesnės svarbos negu vyrams.

Visų CV atveju, į pokalbį dėl darbo buvo pakviesta 30 proc. kandidatų. Tačiau skambučio sulaukė 54 proc. patrauklių moterų bei 47 proc. patrauklių vyrų ir tik 7 proc. neišvaizdžių moterų bei 26 proc. neišvaizdžių vyrų.

„Taigi darbo paieškos prilygsta grožio konkursui: neišvaizdžioms moterims labiau apsimoka investuoti į estetinę chirurgiją negu į studijas“, - daro išvadą tyrimo autoriai.

Prastos žinios laukia ir Italijoje darbo ieškančių užsieniečių. Tyrėjai taip pat siuntė CV su užsienietiškomis pavardėmis, bet be nuotraukų. Jie nustatė, kad moterys užsienietės rečiau sulaukdavo kvietimų į pokalbį negu vidutiniškai, bet vis tiek dažniau nei nepatrauklios moterys – 12 proc. atvejų. Tarp užsieniečių vyrų šis rodiklis siekė 13 proc.