Rašytojas, žurnalistas ir tuometinio sovietinio Bulgarijos režimo kritikas Georgijus Markovas mirė 1978 metų rugsėjo 11 dieną Londone, po to, kai nepažįstamas asmuo jam iš skėčio smaigalio šovė į koją užnuodytu šratu.

Prokurorams nepavyko nustatyti įtariamojo ir pateikti kaltinimus. Bulgarijos prokuratūros atstovė sakė, kad nuo rugsėjo 12 dienos žmogžudystės tyrimas bus oficialiai nutrauktas, nes sueis 35 metų senaties terminas. Norint apeiti senaties terminą, reikia įtariamąjį sulaikyti, pateikti jam kaltinimus arba įtraukti į ieškomų asmenų sąrašą. Bulgarijos pareigūnams to padaryti nepavyko.

Didžiosios Britanijos policija taip pat tiria šią žmogžudystę.

G. Markovas iš Bulgarijos į Vakarus persikėlė 1969 metais. Žudikas jam į koją šovė iš skėčio, kai G. Markovas laukė autobuso ant Vaterlo tilto Londone. G. Markovas mirė po keturių dienų, manoma, nuo apsinuodijimo ricinu, kuriam nėra priešnuodžio.

Prieš penkerius metus Bulgarijos dienraštis "Dnevnik" išspausdino komunizmo laikų slaptosios policijos dokumentų tyrimą, kurio metu pavyko nustatyti, kad įtariamas G. Markovo žudikas buvo slaptasis agentas, slapyvardžiu Pikadilis. Dokumentai rodo, kad Bulgarijos slaptoji policija jį specialiai apmokė, o po G. Markovo mirties jis gavo du medalius, kelias nemokamas atostogas ir 30 tūkst. JAV dolerių. Dienraštyje "Dnevnik" taip pat buvo rašoma, kad G. Markovo byla buvo aptariama su Rusijos KGB.

Bulgarijos prokurorai 2008-aisiais pratęsė tyrimą penkeriems metams, tikėdamiesi, kad komunizmo laikų slaptosios policijos dokumentai padės išspręsti bylą. Vis dėlto, žudiko tapatybė nepaaiškėjo.