Rinkimų apylinkės tokiose svarbiose valstijose kaip Kvinslandas ir Naujasis Pietų Velsas buvo uždarytos 18 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku. Balsavimas taip pat baigėsi Viktorijoje, Tasmanijoje ir Australijos sostinės teritorijoje, o rinkimų apylinkės vakarų pakrantėje bus uždarytos dviem valandomis vėliau.

Australijos transliuotojų korporacija jau paskelbė, kad T.Abbotto vadovaujama konservatorių opozicija visuotiniuose rinkimuose laimėjo prieš premjero Kevino Ruddo leiboristus.

„Koalicija jau turi visiškai užsitikrinusi 74 vietas. Vadinasi, jie turės daugumą. Manau, galime sakyti, kad vyriausybė nugalėta“, – sakė korporacijos apžvalgininkas Antony Greenas.

Pradinės balsavusiųjų apklausos, atliktos dar prieš balsavimo pabaigą, rodo, kad T.Abbotto Liberalų ir Nacionalinės partijų koalicija gaus 25-iomis vietomis daugiau – 97 iš 150 vietų žemuosiuose Atstovų Rūmuose.

„Newspoll“ apklausa rodo, kad premjero K.Ruddo Leiboristų partija neteks 21 vietos ir liks su 51 vieta. Nepriklausomi kandidatai turėtų gauti dvi vietas.

Kalbant apie dvi partijas, koalicija turėtų gauti 53 proc., o leiboristai – 47 proc. balsų.

Australijos premjeras pripažino pralaimėjimą rinkimuose

Australijos premjeras Kevinas Ruddas šeštadienį pripažino pralaimėjimą rinkimuose konservatorių lyderiui T. Abbottui ir, baigiantis šešeriems leiboristų valdymo metams, palinkėjo varžovui sėkmės.

„Neseniai paskambinau T. Abbottui, kad pripažinčiau pralaimėjimą šiuose nacionaliniuose rinkimuose“, – sakė jis per partijos renginį Brisbane.

„Kaip Australijos premjeras linkiu jam sėkmės šios šalies ... premjero poste“, – pridūrė jis.

Suskaičiavusi 80 proc. balsų Australijos rinkimų komisija paskelbė, kad T. Abbotto Liberalų ir Nacionalinės partijų koalicija Atstovų Rūmuose turės 88 vietas, o leiboristai – 56 vietas.

K.Ruddas sakė, kad leiboristai „gerai kovojo“.

„Šįvakar metas susivienyti kaip didžiai Australijos valstybei“, – pasakė jis jį sveikinusiai šalininkų miniai.

„Nes kad ir kokia būtų mūsų politika, mes visų pirma esame australai ir dalykai, kurie mus vienija, yra galingesni už dalykus, kurie mus skiria; štai kodėl pasaulis žavisi Australija“, – pridūrė jis.

Naujasis Australijos lyderis Abbottas žada „patikimą“ vyriausybę

Naujasis Australijos lyderis T. Abbottas šeštadienį pasiekęs užtikrintą pergalę nacionaliniuose rinkimuose ir užbaigęs šešerius metus trukusį leiboristų valdymą, pažadėjo suformuoti „patikimą, kompetentingą“ vyriausybę.

„Galiu jums patvirtinti, kad Australijos vyriausybė pasikeitė, – sakė T.Abbottas džiūgavusiems šalininkams Sidnėjuje. – Australijos vyriausybė pasikeitė tik septintą kartą per 60 metų“.

„Ir nuo šios dienos aš skelbiu, kad Australija turi naują vadovybę ir Australija vėl yra atvira verslui“, – sakė T.Abbottas.

Dar galutinai nėra suskaičiuota, kiek vietų kam tenka parlamente, bet Leiboristų partijos lyderis ministras pirmininkas K. Rudas pripažino savo pralaimėjimą, o T.Abottas pasakė akivaizdžiai laimėjęs papildomai 13 vietų, ir tai užtikrins jo Liberalų ir Nacionalinės partijos koalicijai daugumą parlamente.

„Dabar nekantrauju suformuoti tokią vyriausybę, kuri būtų kompetentinga, kuri būtų patikima ir kuri (būtų) sąmoningai, tvirtai ir metodiškai pasiryžusi įgyvendinti mūsų įsipareigojimus“, – pridūrė jis.