„Žinote, kartais apie jį pagalvodavau, jis yra keistas vyrukas“, – sakė buvęs KGB slaptasis agentas interviu televizijos valstybiniam Pirmajam kanalui.

„Kaip jis ketina kurti savo gyvenimą? Faktiškai, jis pasmerkė save gana sunkiam gyvenimui. Neturiu nė menkiausio supratimo, ką jis darys toliau“, – kalbėjo V.Putinas.

E.Snowdeno atvejis padidino įtampą Rusijos ir JAV santykiuose ir privertė JAV prezidentą Baracką Obamą atšaukti savo vizitą Maskvoje prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Sankt Peterburge šią savaitę.

„Bet jau aišku, kad mes jo neatiduosime, jis gali čia jaustis saugus. Bet kas bus toliau?“ – kalbėjo V.Putinas, leisdamas suprasti, kad Vašingtonas, kuris nori teisti E.Snowdeną, dar galėtų pakeisti savo poziciją.

„Gali būti, kad ir šiuo atveju bus rasta kokių nors kompromisų. Aš nežinau. Tai jo likimas, jis tokį pasirinko ir tai padarė savarankiškai“, – užbaigė Rusijos vadovas.

Pasak V.Putino, nors JAV specialiosios tarnybos E.Snowdeną laiko išdaviku, „jo mąstymo būdas yra visiškai kitoks ir jis pats save laiko kovotoju už žmogaus teises“.

Interviu V.Putinas pirmą kartą atskleidė, kad apie E.Snowdeno prašymą suteikti jam prieglobstį Rusijoje sužinojo tuomet, kai šis dar buvo Honkonge. V.Putinas per savo patarėjus perdavė, jog jis gali atvykti į Rusiją, jeigu nebetekins slaptos informacijos.

„Pasakysiu jums teisiai tai, ko dar niekada nesakiau, leidau suprasti, bet tiesiai nesakiau: ponas Snowdenas pirmą kartą pasirodė Honkonge, susitiko su mūsų diplomatiniais atstovais. Man pranešė, kad yra toks slaptųjų tarnybų darbuotojas. Aš jų paklausiau: o ko jam reikia? – Jis kovoja už žmogaus teises, už nevaržomą informacijos skleidimą ir prieš įstatymų pažeidimus pačiose JAV, ir prieš tarptautinės teisės normų pažeidimus“, – kalbėjo V.Putinas.

Ir pratęsė: „Aš sakau: Jeigu jis nori likti pas mus – prašom, gali likti, bet tik, tokiu atveju, jis privalo nutraukti visą savo veiklą, kuri galėtų sugriauti Rusijos ir Amerikos santykius“.

V.Putinas anksčiau yra ne kartą minėjęs, kad į Rusiją E.Snowdenas atvyko nekviestas.

Apie E.Snowdeno atvykimą į Maskvą jis sužinojo, likus dviems valandoms iki lėktuvo nusileidimo.

„Kas vyko toliau? Informacijos nutekėjimas. Amerikos specialiųjų tarnybų atstovai, manau, tegul jie ant manęs nesupyksta, galėjo veikti ir profesionaliau. Beje, ir diplomatai. Po to, kai sužinojo, kad jis skrenda pas mus ir skrenda tranzitu, darė spaudimą visoms šalims, kurias jis galėtų pasiekti, visoms Lotynų Amerikos šalims, Europos. Užuot išvažiavęs į kurią nors lengvo operatyvinio režimo šalį; arba, galbūt, galėjo jį perimti pakeliui, kaip jie, beje, padarė nutupdydami vienos Lotynų Amerikos šalies prezidento lėktuvą, o tai, mano požiūriu, yra visiškai neleistina, šiurkštu ir netinka ne tik pačioms Jungtinėms Valstijoms, bet ir jūsų partneriams europiečiams. Tai tiesiog žema. Galėjo tai padaryti Snowdenui. Kas gi trukdė? Tai – ne, visus įbaugino, jis automatiškai liko mūsų oro uoste, įstrigo čia, pas mus“, – prisiminė įvykius V.Putinas.

Rusijos vadovas tikino, kad Rusija iš E.Snowdeno negavo jokios informacijos ir pakartojo, kad Maskva jo neišduos tik todėl, kad nėra pasirašiusi ekstradicijos sutarties su Vašingtonu, nors Rusija yra siūliusi ją sudaryti.

„Ką po viso to turime daryti?“ – stebėjosi jis.

„Atiduoti jį ten (į JAV)? Tada pasirašykite su mumis sutartį. Nenorite – nereikia“, – kalbėjo V.Putinas pridurdamas, jog Vašingtonas dabar neturėtų reikalauti, kad Rusija perduotų E.Snowdeną, nors Jungtinės Valstijos atsisako išduoti rusų „banditus“.

„Atiduokite mūsų banditus. Nenorite – nereikia. O kodėl gi iš mūsų reikalaujate vienašališko išdavimo? Koks dar čia snobizmas? Reikia paisyti vieniems kitų interesų, reikia dirbti ir ieškoti profesionalių sprendimų“, – reikalavo prezidentas.

„Mes negalime įvertinti, ar Snowdenas įvykdė kokį nors nusikaltimą JAV, ar ne. Mes tiesiog neturime galimybės tai padaryti. Bet mes, kaip suvereni šalis, neturinti atitinkamų sutarčių su Jungtinėmis Valstijomis, negalime pasielgti kitaip, kaip suteikti jam galimybę čia gyventi“, – sakė V.Putinas.