Kompanijai „Tokyo Electric Power Co“ (TEPCO) jau seniai sunkiai sekasi dorotis su vis didėjančiu užteršto vandens, kuriuo buvo aušinami reaktoriai, kiekiu, o naujausias gedimas buvo aptiktas vyriausybei pažadėjus vaidinti didesnį vaidmenį valant elektrinę nuo radioaktyvaus užterštumo.

2011 metais įvykus žemės drebėjimui ir cunamiui užliejus elektrinės aušinimo sistemas, Fukušimos elektrinės reaktoriuose išsilydė dalis branduolinio kuro.

Prakiuręs vamzdis buvo aptiktas kitą dieną po to, kai TEPCO paskelbė pastebėjusi naujus radiacijos nuotėkio taškus keturiose vietose aplink aušinimo rezervuarus. Viename taškų radiacija yra 1,8 tūkst. milisivertų per valandą. Tai dozė, nuo kurios žmogus mirtų, jeigu tokią apšvitą gautų keturias valandas.

Vamzdis, iš kurio nulašėdavo po lašą per maždaug 90 sekundžių ir kuris buvo suremontuotas panaudojant adsorbcinę medžiagą bei plastikinę juostą, yra viena iš keturių minėtų vietų. Po šiuo vamzdžiu buvo rasta vandens, kurio radioaktyvumas - 230 milisivertų per valandą, nurodė TEPCO.

Praėjusią savaitę kompanija pripažino, kad iš vieno didžiulio rezervuaro prasisunkė 300 t užteršto vandens, kol nuotėkis buvo pastebėtas.

Dėl tokio nuotėkio imta nuogąstauti, kad toksiškas vanduo galėjo patekti į šalia esantį vandenyną. Nuotėkis buvo priskirtas 3 kategorijai – rimčiausiai po pačių reaktorių šerdžių išsilydimo.