Jis mirė vienoje Dublino ligoninėje po ūmios ligos.

„Mirtis užėmė Seamuso Heaney vietą, – sakoma pranešime, kurį jo šeimos vardu paskelbė rašytojo atstovai leidykloje „Faber and Faber“. – Poetas ir Nobelio premijos laureatas mirė ligoninėje Dubline šį rytą po ūmios ligos.“

„Šeima dabar prašo privatumo“, – priduriama jame.

Pranešimas apie laidotuvių planus bus paskelbtas vėliau.

S.Heaney, kurio sveikata pastaruoju metu buvo pašlijusi, garbingiausia literatūros premija buvo skirta „už lyrinio grožio ir etiškai gilius kūrinius, aukštinančius kasdienius stebuklus ir gyvąją praeitį“.

S.Heaney savo pirmąjį eilėraščių rinkinį „Gamtininko mirtis“ (Death Of A Naturalist) išleido 1966 metais ir vėliau tapo vienu iš angliškosios poezijos šviesulių.

Iš viso S.Heaney išleido 13 poezijos rinkinių, tarp jų „Peržiemojimą“ (Wintering Out, 1972), „Rodymąsi“ (Seeing Things, 1991), „Gulsčiuką“ (The Spirit Level, 1996) ir „Rajoną ir ratą“ (District and Circle, 2006).

S.Heaney dirbo poezijos profesoriumi Oksfordo universitete 1989–1994 metais.

Prieš dvejus metus jis savo didelę literatūros spaudinių kolekciją padovanojo Airijos nacionalinei bibliotekai.

Velionis paliko žmoną Marie ir tris vaikus.

S.Heaney išsiskyrė iš daugelio poetų, nes pelnė tiek kritikų pripažinimą, tiek sulaukė didelės komercinės sėkmės. Kartą rašytojas sugaišo tris valandas, eidamas Dublino pagrindine gatve, kai jį apspito autografų medžiotojai.

1939 metais Mosbauno ūkyje Šiaurės Airijos Londonderio grafystėje gimusio S.Heaney eilėraščiuose nostalgiškai prisimenami jo kaime praleistos vaikystės reginiai ir kvapai, dažnai kalbama apie bulves kasančius arba durpynuose dirbančius airius.

Poetas nuolat susitaršiusiais plaukais buvo drovaus ir subtilaus būdo, nekentė perdėto žiniasklaidos dėmesio ir leidėjų reklaminių kampanijų – netgi tapęs vienu iš iškiliausių Airijos literatų.

Daugelis poetų ir politikų pareiškė gedintys dėl jo mirties, o ši žinia tapo pagrindine naujiena tiek Šiaurės Airijos, tiek Airijos Respublikos žiniasklaidos kanaluose.

„Kur tik nukeliaudavau pasaulyje, per pokalbius nuolat iškildavo Seamuso Heaney vardas, – Airijos kultūros ministras Jimmy Deenihanas sakė nacionaliniam radijui RTE. – Jo bus iš tiesų bus pasiilgstama daugybe atžvilgių.“