21 metų Moritzas Erhardtas jau artėjo prie septynių savaičių stažuotės Londone pabaigos, kai tris dienas iš eilės pradirbęs iki 6 val. ryto grįžo į namus ir sukniubo, rašo independent.co.uk.

Jo kūną aptiko kartu su juo gyvenę draugai. Vaikino mirties aplinkybės nėra tiksliai žinomos, bet policija nelaiko jų įtartinomis. Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad M. Erhardtas iš pietvakarių Vokietijos Frieburgo miesto sirgo epilepsija.

Studentų bendrabutyje „Claredale House“ Rytų Londono Betnal Gryno rajone vasarą gyvena apie 300 stažuotojų, kurie nuo septynių iki dešimties savaičių atlieka praktiką įvairiuose bankuose. Vienas stažuotojas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, laikraščiui „The Independent“ sakė, kad toje bankų sferoje, kur dirbo M. Erhardtas, praktikantams tenka pačios ilgiausios valandos.

10 savaičių kankinančio darbo

„Mes visi dirbame ilgai, bet vaikinams iš banko investicijų srities kasdien tenka dirbti iki 3 ar 4 val. ryto. Žmonės, kurie dirba su biržomis, darbe turi būti 6 val. ryto, bet jie nesėdi iki vėlumos. Taigi laikas, kuomet baigi darbą, priklauso nuo padalinio“, - aiškino šaltinis.

„Tą daryti tenka tik iki 10 savaičių, todėl paprastai toks darbo laikas toleruojamas. Matau daug žmonių, kurie klaidžioja aplinkui apsiblaususiomis akimis ir maukia kofeiną, kad ištemptų, bet jie nesiskundžia, nes jų laukia potencialiai puikus atlygis. Mes varžomės dėl labai gerai apmokamų darbo vietų“, - pažymėjo jis.

Baigti darbą 23 val. – karjeros savižudybė

„Gana greitai išmoksti, kad ne tik turi būti geras, kad gautum tą darbą, bet ir turi demonstruoti, koks geras tu esi“, - dailymail.co.uk aiškino vienas 21 metų ekonomikos absolventas, ką tik baigęs mėnesio trukmės stažuotę viename Sičio investiciniame banke.

„Būdavo naktų, kai galėdavau baigti darbą 23 val., tačiau tai būtų reiškę karjeros savižudybę. Užuot ėjęs namo, apsimesdavau dirbančiu ir pasilikdavau iki 2 val. nakties, o tuomet grįždavau prie savo darbo stalo 7 val. ryto“, - prisipažino jis.

Kitas stažuotojas, gyvenantis tame pačiame bendrabutyje kaip ir mirusysis, sakė, kad M. Erhardtas, uždirbęs per mėnesį 2 700 svarų (10,8 tūkst. litų), sukniubo dėl išsekimo. „Man regis, per dvi savaites aštuonias dienas jis dirbo per visą naktį. Jie priverčia tave dirbti beprotiškas valandas ir, galbūt, jam to buvo per daug“, - teigė jis.

Populiaraus finansų tinklaraščio wallstreetoasis.com vartotojai tvirtino, kad M. Erhardtas nuolat dirbdavo labai ilgai, o pastarąsias tris dienas biure praleisdavo po 21 valandą. Vienas jų sakė: „Jo kambario draugas rado jį negyvą duše. Tai buvo BAML stažuotojas, tris dienas iš eilės grįžęs namo tik 6 val. ryto“.

M. Erhardtas buvo aptiktas praėjusį ketvirtadienį maždaug 20 val. 30 min. vietos laiku. Jo mirtis buvo konstatuota vietoje. Manoma, kad jo tėvai yra atvykę į Didžiąją Britaniją, kur šiuo metu atliekama teismo medicinos ekspertizė.

Londone gyvenantis kardiologas, daktaras Aseemas Malhotra perspėjo dėl pavojaus sveikatai, kuris tyko jaunų banko stažuotojų. „Nors mes dar tiksliai nežinome, kas sukėlė tokią tragišką mirtį, žinome, kad viršvalandžiai, ypač darbas naktimis, kelia papildomą riziką sveikatai“, - teigė jis.

„Praėjusiais metais (medicinos žurnalas) BMJ paskelbė didžiausią ir išsamiausią daugiau kaip 2 mln. žmonių sveikatos apžvalgą, kuri parodė, kad žmonėms, dirbantiems pamainomis, ir ypač naktinėmis pamainomis, kyla daug didesnė širdies infarkto ir insulto rizika. Tai veikiausiai susiję su miego trūkumu ir papildomu stresu“, - sakė daktaras.

Bankas: gandai tėra gandai

„Bank of America Merrill Lynch“ paskelbė nekomentuosiantis pranešimų apie M. Erhardto darbo valandas. „Visi gandai ir komentarai tik tai ir tėra. Turime palaukti ir pamatysime, ką parodys skrodimo rezultatai“, - sakė „Merrill Lynch“ tarptautinės komunikacijos vadovas Johnas McIvoras. „Pirmiausia galvojame apie jo šeimą ir skiriame jai mūsų užuojautas“, - pridūrė jis.

J. McIvoras atsisakė patvirtinti arba paneigti, jog praktikantams įprasta dirbti per naktį. „Neturiu jokių komentarų apie mūsų darbo modelius“, - sakė jis. Tačiau pridūrė: „Ar žmonės banko investicijų sferoje kartais dirba ilgai? Taip“.

Magiškoji karuselė: taksi grįžta namo tik persirengti

M. Erhardtas veikiausiai buvo vienas iš daugelio stažuotojų, patekusių į vadinamąją magiškąją karuselę – darbo procesą, kai paryčiais stažuotojas taksi grįžta namo, nusiprausia po dušu, persirengia, ir tuo pačiu taksi vėl grįžta į darbą, pradėdamas naują ilgą dieną.

Karjeros konsultacijų grupė „FinanceInterns“ pasmerkė tokią darbo viršvalandžių kultūrą. Įmonės atstovas spaudai sakė: „Jauni žmonės, kurie džiaugsmingai pradeda vasaros stažuotę, manydami, kad jiems suteiktas šansas gauti svajonių darbą, galiausiai pradeda suvokti, kad tai, kas turėjo būti vilčių kupina vasara, dėl sekinančios darbo naktimis, savaitgaliais ir magiškosios karuselės kombinacijos iš tikrųjų tapo trimis siaubingiausiais jų gyvenimo mėnesiais“.