Skotland Jardo detektyvai šiuo metu kaip tik aiškinasi, ar prie princesės žūties Paryžiuje prieš 16 metų neprisidėjo šalies kariuomenės elitinės pajėgos, skelbia „The Telegraph“.

Nužudymo tema vėl pradėta eskaluoti po to, kai buvęs britų specialiųjų pajėgų snaiperis Danny Nightingale‘as buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo.

Buvęs princesės Dianos asmens sargybinis Kenas Wharfe atvirai svarsto, kodėl įtarimai dėl galimo princesės nužudymo tiek ilgai buvo slepiami nuo visuomenės, apie juos nekalbėta.

„Policija privalo tirti šiuos įtarimus, nes galimo nusikaltimo mastas ir svarba įpareigoja taip elgtis“, - teigia buvęs apsauginis.

Buvęs britų policijos vyresnysis inspektorius Dai Daviesas, princesės Dianos žūties metu vadovavęs karališkosios šeimos apsaugai, tvirtina, jog apklausos ir net du policijos vykdyti tyrimai patvirtino – princesės mirties „buvo nelaimingas atsitikimas“.

„Esu suglumęs, (...) kaip nauja informacija gali teigti ką nors nei daugiau nei faktą, jog tai buvo tragiška nelaimė“, - pridūrė buvęs apsaugos vadas.

Apie galimą princesės nužudymą užsiminta septynių puslapių ranka rašytame laiške, kurį parašė vadinamojo Kario N, buvusio britų specialiųjų pajėgų kario (pagrindinio liudytojas D. Nightingale‘o byloje) buvusios žmonos tėvai.

2011 metų rugsėjį jie parašė laišką specialiųjų pajėgų vadui, kuriame užsimenama apie dabar jau buvusio žento agresyvų ir pavojų aplinkiniams keliantį elgesį.

Laiške, kuris teismo pareigūnų buvo cenzūruotas, teigiama: „Jis (Karys N) jai (mūsų dukrai) buvo sakęs, jog būtent XXX suplanavo princesės Dianos mirtį, ir kad viskas buvo profesionaliai nuslėpta. Taigi kokie mūsų ir mūsų dukters šansai atsilaikyti prieš jo grasinimus?“.

Moters tėvai laiške taip pat pasakoja, kaip karys N jų dukrai sakęs galįs pasistengti, kad ji „tiesiog išnyktų“, ir daug pasakojo apie savo „mirtį nešančius išsišokimus“, kurių netrūko, kai jis tarnavo britų specialiosiose pajėgose, skelbia „Chanel 4 News“. Tačiau K.Wharfe tvirtina, jog teiginių apie specialiųjų pajėgų ryšį su princesės Dianos mirtimi šaltinis jam kelia abejonių dėl patikimumo.

„Jeigu tie tėvai buvo taip tvirtai įsitikinę, jog jų turima informacija svarbi ir reikalinga, kodėl jie jos nesuteikė tyrėjams anksčiau?“, - klausia buvęs apsauginis.

„Kodėl naujus faktus buvo taip delsiama paviešinti? Man tai atrodo nerimta. Manau, kad čia kažkoks viešųjų ryšių triukas. Kam to reikia, nesu tikras. Tačiau, jeigu neatsiras tikrų įrodymų, šis šurmulys greitai nurims“, - mano K. Wharfe.

Princesės Dianos, jos mylimojo Dodi Fayedo ir vairuotojo Henri Paulo tragiška žūtis avarijoje Paryžiuje – neišsenkantis sąmokslo teorijų šaltinis.

Tragediją išgyveno Mohammedo Fayedo samdytas princesės apsauginis Trevoras Reesas Jonesas. M. Fayedas ne kartą sakė, jog avariją Edinburgo kunigaikščio įsakymu galėjo suplanuoti Jungtinės Karalystės slaptoji žvalgybos tarnyba– esą nenorėta, kad princesė ištekėtų už savo mylimojo (nes jis musulmonas) ir pagimdytų jam vaiką. Nei Prancūzijos, nei Jungtinės Karalystės pareigūnai įrodymų, jog taip galėjo būti iš tikrųjų, neturi.

Buvęs Skotland Jardo komisaras lordas Stevenas atliko didžiulį tyrimą, kodiniu pavadinimu „Operation Paget“, kurio tikslas buvo išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis žuvo princesė Diana. 2006 metų gruodį komisaras paskelbė tyrimo išvadas, kuriose teigiama: Diana nebuvo nužudyta nei britų šnipų, nei Edinburgo kunigaikščio, ji nebuvo nėščia ir nebuvo su D. Faeydu susižadėjusi.

Komisaras išsiaiškino, jog princesės vairuotojas buvo neblaivus ir važiavo per greitai. 2008 metų balandį Londono karališkasis teismas nusprendė: tiek vairuotojas, tiek porą medžiojęs paparacis yra kalti dėl „netyčinio nužudymo“ (remiantis faktu, jog abu „vairavo neatsargiai).

Šeštadienį neįvardytas karinis šaltinis atmetė kaltinimus esą britų specialiosios pajėgos gali būti susijusios su princesės Dianos mirtimi. Pulkininkas Timas Collinsas, buvęs specialiųjų pajėgų karys, teigia: „Tai visiška nesąmonė. Galbūt kas nors to ir norėtų, bet tai tėra pramanai“.

Kitas aukštas pareigūnas „The Telegraph“ sakė, jog tokie kaltinimai specialiosioms pajėgoms yra „beprotiška mintis“: „Neturiu žalio supratimo, iš kur tokie prasimanymai“.

Skotland Jardas šeštadienį skelbė, jog apie naujus kaltinimus dar oficialiai neinformavo nei princesės Dianos, nei D. Fayedo šeimų, nei tyrimo koronerio lordo Scotto Bakerio.

„Metropolitano policija analizuoja neseniai gautą informaciją, susijusią su minėtomis mirtimis, tikrina jos patikimumą ir svarbą. Informaciją tikrins atsakingi pareigūnai. Pažymime, jog tai nėra pakartotinis tyrimas, jis neturi nieko bendro su operacija „Operation Paget“‘, - sakė Londono policijos atstovas.

M. Fayedo atstovas teigia, jog verslininkas neketina nieko komentuoti, tačiau išreiškė viltį, jog Skotland Jardas naujus faktus „nuodugniai“ ištirs, ir pridūrė, jog jį „labai domina tyrimo rezultatai“.

Karališkosios šeimos atstovai tvirtina, jog situacijos nekomentuoja nei Kembridžo kunigaikštis, nei princas Harry, nei Klarenso rūmai. Tyli ir Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.