TOK nori paaiškinimo, kaip bus taikomas birželį priimtas minimas įstatymas, nors ir gavo patikinimus iš olimpiados organizatorių, sakė J.Rogge'as.

Dėl Rusijoje priimto įstatymo prieš gėjų propagandą kai kas ragina boikotuoti Juodosios jūros kurorte Sočyje įvyksiančią 2014 metų žiemos olimpiadą.

JAV prezidentas Barackas Obama išreiškė savo susirūpinimą, o kandidatas į TOK prezidentus Richardas Carrionas iš Puerto Riko griežtai įvertino minimą Rusijos įstatymą.

Spaudos konferencijoje Maskvoje, po Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) tarybos ir TOK vykdomosios tarybos susitikimo ir prieš pasaulio lengvosios atletikos čempionato pradžią Rusijos sostinėje šį šeštadienį, J.Rogge'as sakė, kad jo institucijai reikia paaiškinimų dėl įstatymo angliško vertimo.

Jacques Rogge
"Gavome visus patikinimus iš p.Dmitrijaus Kozako, kuris yra atsakingas už žaidynių Sočyje organizavimą. Paprašėme rašytinio šių patikinimų patvirtinimo", - sakė J.Rogge'as, viešbučio "Radisson Royal" konferencijų salėje sėdėdamas šalia IAAF prezidento Lamine Diacko.

"Gavome jas vakar, išstudijavome jas šį rytą, bet vis tiek dar yra abejonių ir mes nusprendėme paprašyti daugiau paaiškinimų ... Tad laukiame paaiškinimo prieš galutinai nuspręsdami dėl šių patikinimų", - pridūrė J.Rogge'as.

Įstatymo kritikai

Ketvirtadienį Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ir L.Diackas nebuvo susirūpinę galimu įstatymo poveikiu pasaulio čempionatui, kuris vyks rugpjūčio 10-18 dienomis.

Vitalijus Mutko
V.Mutko spaudos konferencijoje sakė, kad "visi sportininkai ir organizacijos turėtų atsipalaiduoti, jų teisės bus apsaugotos, ... bet, žinoma, turite gerbti šalies, kurioje esate, įstatymus".

Paklaustas, kas nutiktų, jeigu koks nors sportininkas per olimpiadą Sočyje protestuotų prieš šį įstatymą, J.Rogge'as atsakė: "Tai tikrai reikia apsvarstyti kiekvienu atveju atskirai, tad negaliu jums pateikti bendro atsakymo".

Įstatymo kritikai sako, kad juo iš esmės atmetami visi mitingai dėl gėjų teisių ir kad juo būtų galima pasinaudoti norint persekioti visus, kurie reiškia paramą homoseksualiems asmenims. Prezidentas Vladimiras Putinas taip pat uždraudė tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti.

Paklaustas, kokių konkrečių paaiškinimų siekia TOK, J.Rogge'as atsakė: "Mums neaiškus šio Rusijos įstatymo angliškas vertimas ir mes norime šio vertimo paaiškinimo, kad galėtume suprasti, kas mums buvo pranešta. Tai susiję su pora skirsnių - mes nesuprantame visų detalių dėl, turbūt, vertimo sunkumų. Nemanome, kad tai esminis klausimas, labiau - vertimo klausimas".

Belgas J.Rogge'as, kuris TOK vadovauja jau 12 metų ir kuris rugsėjį atsistatydins, sakė, kad Olimpinė chartija kalba labai aiškiai.

"Ji sako, kad sportas yra žmogaus teisė ir turėtų būti prieinamas visiems nepriklausomai nuo rasės, lyties ar lytinės orientacijos, - nurodė J.Rogge'as. - Pačios žaidynės turėtų būti atviros visiems, be diskriminacijos. Mūsų pozicija yra labai aiški, bet kadangi neturime visų detalių dėl gero šio įstatymo supratimo, negalime pateikti jokių komentarų".

V.Putinas paskelbė Sočio žaidynes Rusijos prioritetu, padėsiančiu pagerinti jos įvaizdį užsienyje, parodyti ją kaip modernią valstybę su puikia infrastruktūra.

Tačiau naujausi prieštaringi vertinimai tik paskatino kritiką dėl išlaidų viršijimo ir kaltinimų paplitusia korupcija; visa tai temdo vasario 7-23 dienomis įvyksiančias žaidynes.