Lokį Šiaurės Korėjo vadovui įteikė buvęs Rumunijos komunistų lyderis Nikolajė Čaušesku. Dabar šis lokys užima garbingą vietą trys valandos kelio į šiaurę nuo sostinės Pchenjano esančio Hyangsano parodų rūmuose.

Į turistinius maršrutus įtrauktuose oficialiai vadinamuose „Tarptautinės draugystės parodų rūmuose“ pilna vazų, drobių, karinių reikmenų ir kitų pačių įvairiausių dovanų. Iš viso čia jų eksponuojama 112 225.

Tarp jų ne tik Kim Ir Senui, bet ir jo sūnui Kim Čen Irui (Kim Jong Il) bei dabartiniam Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Čen Unui (Kim Jong Un) įteiktos dovanos iš 184 skirtingų pasaulio šalių.

Dosnumu labiausiai išsiskyrė Kinija ir Rusija, o ypač buvusi komunistinė Sovietų Sąjunga.

Turas prasideda

Abiejose įspūdingų įėjimo durų pusėse stovi po kareivį. Iš lankytojų paimami ne tik telefonai ir foto aparatai, bet netgi planšetiniai kompiuteriai ir rašikliai. Tada turas gali prasidėti.

Pirmojoje salėje dėmesį akimirksniu atkreipia balto akmens skulptūra, vaizduojanti krėsle sėdintį Kim Ir Seną. Pasirodo, Amžinasis prezidentas sulaukia dovanų net ir po mirties.

Po puošniais ir brangiai atrodančiais šviestuvais įrengtos stiklinės vitrinos, kuriose stovi svarbesnės dovanos.

Oficialiai komentuojama, kad „priešiškos šalys taip pat siuntė daug dovanų prezidentui Kim Ir Senui bei gerbė Kim Čen Irą, paveiktos jų didžių asmenybių ir jų dorybės“.

Dovanos nuo „priešo“

Žinoma, čia yra keletas dovanų ir nuo „priešiškos šalies“ – Jungtinių Amerikos Valstijų. Buvusi JAV Valstybės sekretorė Madeleine Albright, lankydamasi Šiaurės Korėjoje 2000 metų spalį, padovanojo Kim Čen Irui sidabrinį dubenį.

Tuo metu tarp šių dviejų šalių tvyranti įtampa buvo kiek atslūgusi. Be to, M. Albright pridėjo ir krepšinio kamuolį su Michaelo Jordano parašu. Buvo kalbama, kad Kim Čen Iras yra didelis šios NBA žvaigždės gerbėjas.

Tarp eksponatų taip pat galima rasti buvusio JAV prezidento Jimmy Carterio ir jo žmonos įteiktą dubenį. 1994 metais jie lankėsi prisidengę privačia kelione.

Suprantama šios dovanos atrodo ganėtinai nereikšmingos, kai įžengi į kitą salę, kurioje galima išvysti... tikrą traukinį – jį 1945 metais padovanojo tuometinis Sovietų Sąjungos lyderis. Čia taip pat į akis krenta automobilis, kurį Stalinas įteikė Kim Ir Senui vykstant Korėjos karui šeštojo dešimtmečio pradžioje. Nenorėdamas atsilikti, 1953 metais Kinijos pirmininkas Mao Zedongas Šiaurės Korėjos lyderiui taip pat padovanojo traukinį.

Kaip teigiama DVD, kurį galima įsigyti suvenyrų parduotuvėje, nuo pastato atidarymo 1978 metais iki 2010-ųjų čia pabuvojo 3,7 milijono lankytojų. Beveik pusė milijono buvo užsieniečiai arba turistai iš kaimyninės Pietų Korėjos.

Vis dar stinga idėjų, ką galima būtų padovanoti viską turinčiam žmogui? O kaip dėl suakmenėjusios gyvatės ar dramblio kaulo ilčių? Pirmąją dovaną Šiaurės Korėjos vadovui padovanojo Madagaskaro premjeras, o antrosios sulaukta iš Gvinėjos.

Gidas tikina, kad šioje parodoje sukaupta daugiausia dramblio kaulo vienoje vietoje visame pasaulyje. Šis pareiškimas skamba kiek nerealiai, tačiau turint omenyje, ką šioje parodoje galima išvysti, kažkaip visiškai tinkamai.