Kaip informuoja newsru.com, informacija apie iškeltą bylą pasirodė socialiniuose tinkluose antradienį. Pirmą žinią ir šokiruojančias nuotraukas iš įvykio vietos parodė vietos televizija „Eteris“. Jos duomenimis, patologoanatomai nupjaudavo pėdas ir parduodavo kaulų audinius stomatologams. Pagal kitą versiją, biomedžiagą naudojo plastikos chirurgijoje ir kosmetologijoje.

Kol kas sudėtinga įvertinti gydytojų nusikalstamumo mastą. Kai kuriais duomenimis, kaulų audinį išvežiodavo po visą Rusiją.

Na o RF Tatarstano tiriamojo komiteto Tyrimų valdybos interneto svetainėje pranešama, jog RTMEB darbuotojams iškelta byla. Juos įtaria piktnaudžiavus įgaliojimais (RF BK 286 str. 1 d.).

Kazanės teismo medicinos ekspertizės biuro vyriausiasis gydytojas netiesiogiai patvirtino, kad dėl neteisėto kaulų audinių pardavinėjimo morge atliekamas tyrimas. Tyrimas slaptas, todėl gydytojas daugiau nieko nepasakojo.

Į skandalą įsivėlė ir garsus oftalmologas

Na o pirmadienį vakare Tatarstano Sveikatos apsaugos ministerija savo tinklalapyje išplatino oficialų komentarą apie patikrinimą, atliekamą po skandalo. Rašoma, kad Tatarstane tėra trys įstaigos, turinčios teisę savarankiškai imti žmonių organus ir audinius.

RTMEB bazėje audinius ima dvi įstaigos – Respublikinė klinikinė oftalmologijos ligoninė ir Ufoje esanti federalinė valstybinė įstaiga Rusijos akių ir plastinės chirurgijos centras.

Kaip aiškinama pranešime, persodinant žmogaus audinius gydomos ragenos ligos, keratopatija, daugeliu atveju taip išsaugomos akys. Kasmet Tatarstane atliekama apie 200 tokių operacijų.
Šiuo metu tyrėjai aiškinasi, ar RTMEB darbuotojai nepažeidė įstatymo.

Minėtam centrui vadovauja garsus chirurgas Ernstas Muldaševas. „Life News“ duomenimis, E. Muldaševo klinikoje iš lavonų audinių kurdavo biomedžiagą, kuri gali stimuliuoti ragainės regeneraciją.

Šiuo metu išaiškintas apie 100 neteisėtų lavonų audinių ėmimo atvejų, iš jų 60 įvyko būtent Kazanėje. Šalies Sveikatos apsaugos ministerijoje teigė, kad visą medžiagą naudojo oftalmologijoje.

Tyrėjai tikrins ir E. Muldaševo centrą. 65 m. oftalmologas nuo 1990 m. yra klinikos direktorius. Dešimto dešimtmečio viduryje jis išrado aloplantą. Per pastaruosius metus ši medžiaga sėkmingai naudojama oftalmologijoje, plastinėje chirurgijoje, stomatologijoje, neurochirurgijoje, proktologijoje, ortopedijoje, traumatologijoje, kepenų chirurgijoje ir ginekologijoje.