360 m skersmens simbolis aiškiai matomas per programą „Google Earth“. Suglumę mokslininkai svarsto, kaip ji galėjo atsirasti, rašo „The Telegraph“.

Sąmokslo teorijų kūrėjai kelia versijas, jog pentagrama susijusi su Šėtono garbintojais, pagonimis ar religinių sektų veikla.

Simbolis buvo pastebėtas pietiniame Aukštutinės Tobolio užtvankos krante. Artimiausias miestas – Lisakovskas – įsikūręs už beveik 20 km.

Pentagrama yra senovinis simbolis, kurį naudojo daug kultūrų ir religijų, įskaitant krikščionis, laisvuosius masonus, kinų religinės sistemos daoizmo sekėjus ir Senovės Mesopotamijos gyventojus.

Vienas interneto vartotojas Kurtas Yatesas iš Vašingtono valstijos Sietlo miesto teigė, kad šis simbolis veikiausiai žymi apleistą raketos žemė – oras vietą.

„Buvau armijos pilotas ir tokie ženklai žymėjo visas vietas, kur buvo įsikūrusios Sovietų sąjungos oro gynybos sistemos“, - rašė jis „LiveScience“ svetainėje.

„Tokios žvaigždės kažkaip susijusios su sekimo radarų darbu“.

„Turint galvoje jos dydį ir tai, kad netoliese įsikūręs Baikonuro kosmodromas, gali būti, kad šis simbolis padėdavo sekti raketas „Sojuz“, - rašė jis.

Tačiau archeologė Emma Usmanova, tyrinėjusi archeologines liekanas Lisakovsko regione, mano perkandusi šį galvosūkį.

„Tai parko, kadaise sukurto pagal žvaigždės formą, kontūrai“, - sakė ji NBC žinių laidai.

„Sovietų laikais penkiakampė žvaigždė buvo populiarus simbolis, o Kazachstanas iki pat 1991 metų buvo Sovietų sąjungos dalis. Visoje Sovietų sąjungoje žvaigždėmis buvo dekoruojami pastatų fasadai, vėliavos ir paminklai“.

„Ši žvaigždė sovietų eros ežerų parke buvo nubrėžta iš kelių, kurie dabar apaugo medžiais. Fotografijose iš didelio aukščio jie dar labiau išryškina žvaigždės linijas“, - sakė archeologė.