Pirmojo pagalbos prašymo iš Tbilisio pediatrijos ligoninės Lietuvos ambasada Gruzijoje sulaukė 2008-aisiais. Paprašyta leidimo vykti į Lietuvos gydymo įstaigą, nes vienam iš neišnešiotų naujagimių išsivystė retinopatija – liga, kai neišnešiotiems naujagimiai dėl pasikeitusių aplinkos sąlygų neišsivysčiusioje akių tinklainėje pradeda nenormaliai šakotis kraujagyslės. Laiku nesuteikus pagalbos vaikas gali likti aklas.

Lietuvos ambasada reikiamus dokumentus sutvarkė skubiai, tačiau kol mažylis pasiekė Santariškių klinikas, apako.

Pasak medikų, efektyviausias retinopatijos gydymo būdas – specialia lazerine įranga prideginti nereikalingas kraujagysles, tačiau Gruzijos ligoninėms, aparatas, kainuojantis per 100 tūkst. eurų, buvo neįkandamas. Problemą spręsti ėmėsi Lietuvos diplomatai.

Tiesa, mūsų šalies bendradarbiavimo programai, vykdomai nuo 2005-ųjų, projektas buvo per didelis. Prisidėti sutiko Japonijos ambasada Gruzijoje. Sutarta, kad ji padės įsigyti įrangą, o medikų mokymui lėšų skirs Lietuva, tad jau 2011-ųjų pabaigoje Tbilisio pediatrijos ligoninėje atlikta pirmoji operacija.

„Dabar mes nuolat stebime šiuos vaikus ir, jei reikia, gydome. Per visą šį laiką nuo aklumo išgelbėjome apie 150 naujagimių, o iš viso į rizikos grupę patenkančių vaikų buvo apžiūrėta per tūkstantį“, – skaičius vardija oftalmologas Zaza D. Khotenadhvilis.

Dar vieną didelį projektą Lietuvos ambasada įgyvendino Chašurio mieste, kur duris atvėrė „Atviro kiemo“ biblioteka. Idėją pasiūlę Chašurio bibliotekos darbuotojai svajojo apie miestelio viešąją erdvę, kur būtų galima naudotis internetu, paskaityti laikraštį, išgerti puodelį kavos, o vasarą vyktų kultūros renginiai.

Per trejus metus projektui Lietuva skyrė apie 50 tūkst. Antra tiek prisidėjo gruzinai. Bibliotekos darbuotojai sako, kad dabar jų įstaiga tapo miesto traukos centru.

„Turime idėją biblioteką paversti informaciniu centru, kur vietinė valdžia galėtų bendrauti su gyventojais. Norime, kad biblioteka jiems taptų vieta, kuri skatintų valdininkų ir gyventojų bendravimą. Tai svarbu, nes dabar šis bendradarbiavimas ne toks, kaip norėtųsi“, – atkreipė dėmesį Chašurio bibliotekų sąjungos direktorė Diana Gelašvili.

Lietuva pagalbą Gruzijai teikia nuo 2005-ųjų. Per tą laiką pagal Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo programą įgyvendinta kelios dešimtys projektų už beveik 2,5 mln. litų.