Japonijos pokario Konstitucijos 9-asis straipsnis skelbia, kad šalis amžiams atsisako teisės spręsti konfliktus jėga. Šalyje dislokuota apie 50 tūkst. amerikiečių karių, kurie, jei reikėtų, ir smogtų agresyvioms kaimynėms.

Tačiau naujoji Shinzo Abe vadovaujama vyriausybė vis garsiau kalba, kad saugumo aplinkybės pasikeitė. Jos užsakymu ekspertai iki gruodžio žada parengti ataskaitą, bet jau dabar tvirtina – Japonijai būtina geresnė priešraketinė gynyba ir galimybė patiems smogti priešo bazėms, tai galėtų padaryti japoniški jūrų pėstininkų daliniai.

„Saugumo aplinkybės keičiasi, reikia plačios diskusijos, taip pat ir tarp Japonijos bei Jungtinių Valstijų“, – sako Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera.

Apžvalgininkai nerimauja, kad tokia vyriausybės žinia gali išgąsdinti kaimynes, pirmiausia Kiniją, su kuria Japonija nesutaria dėl Senkaku salų. Ten abiejų šalių karinė technika jau kurį laiką žaidžia katės ir pelės žaidimus. O kur dar Šiaurės Korėja, kuri vis drąsiau bando iki Japonijos galinčias nuskrieti raketas.

„Mūsų politikos principai nesikeičia, ir toliau pabrėžiame tik gynybą. [...] Klausimas apie smūgį į priešo taikinius kyla, kai diskutuojame, kokių gynybos priemonių turėtume imtis, jei mus užpultų iš įvairių pusių“, – tvirtina I. Onodera.

Praėjusią savaitę Shinzo Abe dešinieji liberaldemokratai laimėjo rinkimus į aukštuosius parlamento rūmus ir dar labiau sustiprino pozicijas įstatymų leidyboje. Liberaldemokratai Japonijos politikoje dominavo pastaruosius 50 metų ir tik paskutinius kelerius metus valdžią buvo užleidusi kairiesiems demokratams.