Judith iš Didžiosios Britanijos Fertfordšyro grafystės Bišops Storfordo miesto nori tapti padrąsinančiu pavyzdžiu kitiems įkaitams, laikomiems dėl išpirkos.

„Tai mano žinia, - sako ji. – Ji skirta visiems įkaitams visame pasaulyje, ypač Somalyje, nes man žinomos sąlygos, kuriomis jie laikomi. Svarbiausia neprarasti vilties. Viltis yra mano gelbėtoja“. 

Judith košmaras prasidėjo nuo kelionės, kuri galėjo atrodyti kaip jos ir jos vyro Davido – leidyklos „Fabar and Faber“ finansų direktoriaus - svajonių atostogos. 30 metų kartu pragyvenę sutuoktiniai susipažino Afrikoje, todėl Davidui ten patiko.

2011 metų rugsėjį, savaitę praleidę Kenijos Masai Maros medžiojamų gyvūnų rezervate, jie atvyko į viešbutį „Kiwayu Beach Resort“ – jis buvo įsikūręs vienoje iš Kenijos Lamu salyno salų, vos už 40 km nuo Somalio krantų.

Judith nuo pat pradžių apėmė bloga nuojauta.

„Apėmė negeras jausmas, - pasakojo ji. – Ten buvo visiškai tylu. Mums pasakė, kad šiuo metu čia niekas negyvena, išskyrus mus. Tai buvo tikrai keista“.

Vieta, kur Judith Tebbutt pagrobė Somalio piratai

Vieta, kur Judith Tebbutt pagrobė Somalio piratai

„Numeris, kurį gavome, buvo labai toli nuo pagrindinio pastato. Tačiau Davidas mane nuramino: „Nesirūpink, gyvensime kaip Robinzonas Kruzas“.

Tačiau jau pačią pirmąją naktį moterį pažadino grumtynių triukšmas: tamsoje Davidas su kažkuo kovojo. Tuomet užpuolikai įrėmė jai šautuvo vamzdį ir nuvilko į paplūdimį.

Basa ir tik pižamą vilkinti Judith buvo įtempta į valtį ir užversta ant degalų statinių. Tuomet valtis greitai nuplaukė tolyn į jūrą.

„Susitrenkiau galvą ir prasikirtau antakį. Mano mintys lėkė... mėgindamos suvokti šią siaubingą patirtį“, - teigė ji.

Tačiau Judith nuo pat pirmų šokiruojančių momentų suprato, jog kažkaip privalo šiek tiek kontroliuoti situaciją. Ji, pavyzdžiui, savo pagrobėjams mėgino nusišypsoti, kad užmegztų nors kažkokį abipusį ryšį.

Judith, kažkada dirbusi psichinės sveikatos socialine darbuotoja, buvo įsitikinusi, kad jai reikia kuo daugiau bendrauti su piratais.

Prabėgus kelioms nelaisvės savaitėms, ji pramoko kelis somaliečių kalbos žodžius, kad galėtų pasakyti „prašau“ ir „ačiū“. Moteris stengėsi, kad piratai regėtų joje šiek tiek žmogaus, o ne tik prekę, kurią galima parduoti.

„Nors tų žmonių nekenčiau, žinojau, kad jei man teks kurį laiką praleisti jų kompanijoje, turiu užmegzti su jais abipusį ryšį, užmegzti kontaktą“, - sakė ji.

Judith Tebbutt
Judith pavyko pasiekti ir daugiau mažų pergalių, pavyzdžiui, nevilkėti musulmoniškų drabužių.

„Jie norėjo uždėti man pilną hidžabą ir apvilkti džilbabu. Kai juo apsirengiau, vienas iš piratų pradėjo šaipytis: „Ach, gražuolė! Kokia graži somalietė!“.

„Aš nesu somalietė ir nenorėjau ja būti, todėl iš karto tuos drabužius nusirengiau. Jais vilkint, man trūko oro ir jaučiausi visiškai svetima“.

„Neprarasti savo tapatybės yra labai svarbu. Kad ir kaip žiauriai jie elgtųsi, kad ir kaip jie tave žemintų, visą laiką turi prisiminti, kas esi. Aš tebebuvau Jude ir norėjau ištrūkti, būdama Jude. Norėjau, kad Jude toliau gyventų“, - sakė ji.

Moteris taip pat daug vaikščiojo. Įkalinta tvankiame, purviname kambaryje, Judith pasiryžo neprarasti geros formos. Ji susidarė pratimų tvarkaraštį – kiekvieną šviesaus paros meto valandą pusvalandį pavaikščioti.

Ji taip pat darė pilateso pratimus, kurie glumindavo pagrobėjus.
Tokio plano ji laikėsi, kol turėjo jėgų. Tačiau dėl prastos mitybos nelaisvės pabaigoje ji pernelyg nusilpo.

Derybos dėl jos paleidimo prasidėjo po keleto dienų. Po kelių savaičių jos sūnui Ollie pavyko su ja pasikalbėti per piratų derybininko mobilųjį telefoną.

„Paklausiau Ollie: „Kaip tėtis? Kaip jis visa tai išgyvena?“.

Judith buvo įsitikinusi, kad Davidas liko gyvas ir stengiasi ją išlaisvinti.

„Tačiau Ollie atsakė: „Turiu tau kai ką pasakyti apie tėtį. Jis nuo sužalojimų neišgyveno...“. Sušukau: „Ką tu man sakai, ar tu man sakai, kad tėtis mirė?!“. Tuomet išgirdau derybininko balsą, kad trys minutės pokalbiui jau baigėsi“.

„Kambaryje buvo visi piratai. Žiūrėjau į kiekvieną iš jų ir šaukiau: „Jūs nužudėt mano vyrą! Jūs nužudėt mano vyrą!“.

„Vienas paskui kitą jie tiesiog išėjo. Pasilikau su jų lyderiu ir jam pareiškiau: „Tai tu. Tu nužudei mano vyrą!“. Tai buvo tarsi konfrontacija. Pagalvojau: „Žiūrėsiu tau į akis, kol nusisuksi“. Jaučiau tokią neapykantą“, - teigė Judith.

Galiausiai jis išsliūkino.

Visos nelaisvės metu ji mėgino rinkti informaciją apie savo pagrobėjus – smulkiai aprašinėjo jų išvaizdą ir bandė gauti jų DNR, tikėdamasi, kad vieną dieną jie bus sučiupti ir stos prieš teisingumą. Tačiau Judith pažymi, kad nelinkėjo savo pagrobėjams mirties, ir nenorėjo, kad ją prarytų keršto troškimas.

„Nenorėjau, kad jie mane tokiu būdu užvaldytų. Norėjau, kad jie atsidurtų mano galvoje tik tuomet, kai pati to norėsiu“, - sakė ji. 

Judith turi ką pasakyti kitiems įkaitams, laikomiems Somalyje ar kitose pasaulio dalyse. „Tiesiog noriu pasakyti žmonėms: „Nepraraskite vilties, jūsų nepamiršo“. Jums gali pasirodyti, kad nebetenkate jėgų, bet kažkur kažkas vis tiek stengsis jus išlaisvinti“, - pabrėžia ji.

Visą Judith Tebbutt pagrobimo istoriją galite išgirsti laidoje „Six Months in Captivity“ per „BBC World Service“ šį šeštadienį ir sekmadienį.