Latvijoje gimęs 66 metų žydų kilmės smuikininkas planuoja spalio 7-ąją Vokietijos sostinėje surengti koncertą "Į Rusiją su meile"(To Russia with Love).

G.Kremeris į koncertą su jo įsteigtu kameriniu orkestru "Kremerata Baltica" pakvietė Argentinos fortepijono virtuozę Marthą Argerich, Izraelio ir Argentinos dirigentą bei pianistą Danielį Barenboimą, Gruzijos pianistę Chatiją Buniatišvili ir Vokietijos violončelininką Nicolasą Altstaedtą.

"Esu labai susirūpinęs, kad laisvė, kuri mums atrodo savaime suprantama - pavyzdžiui, žodžio ir meninės raiškos laisvė - vis labiau varžoma Rusijoje", - G.Kremeris neseniai sakė interviu Vokietijos dienraščiui "Die Welt".

"Tai daroma panašiai kaip Sovietų Sąjungoje - tačiau, aišku, kitokiais ir ne tokiais drakoniškais metodais kaip Stalino laikais, - pridūrė muzikantas. - Įkalinimo nuosprendžiai, tokie kaip dvejų metų (laisvės atėmimo bausmė Rusijos merginų pankroko grupės) "Pussy Riot" (narėms), yra neteisingi ir neproporcingi."

Kai kurios ryškiausios Rusijos klasikinės muzikos žvaigždės, tarp jų sopranas Ana Netrebko, dirigentas Valerijus Gergijevas ir smuikininkas Jurijus Bašmetas yra uolūs autoritarinio šalies prezidento Vladimiro Putino šalininkai.

G.Kremeris atsisakė įvardyti tokius artistus, tačiau tvirtino nesuprantantis jų pozicijos.

"Negalėčiau daryti ir nedaryčiau to, ką daro tokie žmonės, - aiškino jis. - Jie tai vadina patriotiškumu. Bet man tai labiau panašu į oportunizmą, ir jo vienintelis tikslas - rūpintis savais interesais."

"Esu artistas ir turiu ne vien teisę, bet ir pareigą parodyti savo tikrąjį nusistatymą bei atkreipti dėmesį į tokias problemas", - pažymėjo G.Kremeris.

Jis sakė itin gerbiantis ankstesnių laikų didžiuosius artistus, tokius kaip violončelininkai Pablo Casalsas ir Mstislavas Rostropovičius bei smuikininkas Yehudi Menuhinas, kurie nebijojo "demonstruoti pozicijos ir kovoti už laisvę".

G.Kremerio organizuojamas koncertas vyks Berlyno filharmonijos rūmų kamerinės muzikos salėje.