Aktyvistai sugebėjo patekti į Trikasteno jėgainės, esančios už maždaug 200 kilometrų į šiaurę nuo Marselio, apie 5 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku, pranešė "Greenpeace" ir policija.

Aplinkosaugos ir branduolinės energetikos priešininkų judėjimo atstovė Isabelle Philippe sakė, kad akcijos dalyviai iškėlė geltonus transparantus su užrašais "Trikastenas: branduolinė avarija" ir "Francois Hollande'as: katastrofos prezidentas", turėdami omenyje Prancūzijos lyderį.

"Greenpeace" nori atkreipti dėmesį į visas saugumo spragas branduolinės energijos gamyboje, - aiškino atstovė. - Trikastenas yra viena iš pavojingiausių jėgainių ir viena iš penkių, kurias reikėtų skubiai uždaryti."

Praėjus beveik keturioms valandoms nuo įsibrovimo policija sulaikė 21 aktyvistą, tarp kurių buvo Prancūzijos, Italijos, Rumunijos ir Ispanijos piliečių, pranešė VRM..

Dar apie 12 tebėra elektrinės teritorijoje, tačiau jie buvo "surasti", sakė ministerijos atstovas Pierre'as-Henry Brandet.

Policija pripažino, kad sulaikyti aktyvistus prireikė laiko, nes kai kurie jų prisirakino prie jėgainės statinių.

Aktyvistai "nesugebėjo patekti į jautrias jėgainės teritorijas", tokias kaip valdymo salės, pažymėjo P.H.Brandet.

"Tai žiniasklaidai skirtas triukas, kuris nekelia jokio pavojaus saugumui", - sakė atstovas.

P.H.Brandet tvirtino, kad aplinkosaugos aktyvistai, kurie įžengę į jėgainės teritoriją pasidalijo į tris grupes, "buvo nedelsiant aptikti", o apie 50 žandarų buvo pasiųsti suimti likusių įsibrovėlių.

Prancūzijos atominių jėgainių operatorė EDF taip pat nurodė, kad tie aktyvistai nesugebėjo patekti į jokias pažeidžiamas elektrinės vietas.

"Greenpeace" anksčiau yra organizavusi kelis įsiveržimus į Prancūzijos atomines jėgaines, stengiantis atkreipti dėmesį į atominės energetikos keliamus pavojus ir atskleisti tų objektų apsaugos problemas.

Pernai gegužę vienas šio judėjimo aktyvistas įskrido į Biužeji jėgainės teritoriją pietryčių Prancūzijoje, pasinaudojęs skraidykle, siekiant atskleisti numanomas apsaugos spragas. Jis praskriejo virš elektrinės, numetė dūminį užtaisą ir nusileido jos teritorijoje, o galiausiai buvo suimtas.

2011-ųjų gruodį devyni aktyvistai prasmuko į Nogano prie Senos elektrinę, esančią už 95 kilometrų į pietryčius nuo Paryžiaus. Dauguma jų buvo greitai suimti, tačiau du sugebėjo likti nesučiupti beveik dvi valandas.

Prancūzija yra labai priklausoma nuo branduolinės energetikos: jos 58 atominiai reaktoriai pagamina apie 75 proc. šalyje suvartojamos elektros energijos.

Trikasteno jėgainė pradėta eksploatuoti 1980 metais, o per praeitus metus ji pagamino 24 mlrd. kilovatvalandžių - tiek energijos, kiek suvartoja apie 3,5 mlrd. žmonių, nurodė EDF.