„Human Rights Foundation“ (HRF) tvirtina, jog aktorė ir dainininkė už serenadas „sukčiams ir diktatoriams“ yra gavusi daugiau kaip 10 mln. JAV dolerių (26 mln. litų), rašo „The Guardian“.

Tokie kaltinimai turėtų itin suerzinti J. Lopez, kai ji praėjusį mėnesį buvo pasmerkta dėl koncerto per Turkmėnijos diktatoriaus Gurbanguly Berdymuchamedovo gimtadienį. Organizacija „Human Rights Watch“ Turkmėniją laiko „viena represiškiausių pasaulio valstybių“, kurioje „įkalinimas tebėra valdžios politinio susidorojimo įrankis“.

Kilus kritikos bangai dėl J. Lopez vizito Turkmėnijoje, jos atstovas spaudai Markas Youngas išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtino, jog „Jennifer nebūtų ten vykusi, jei būtų turėjusi informacijos apie kokius nors žmogaus teisių pažeidimus“.

Tačiau HRF sako turinti duomenų, jog J. Lopez jau ne pirmą kartą koncertuoja abejotinos reputacijos asmenims. Organizacijos prezidentas Thoras Halvorssenas teigė, kad dainininkė klaidino savo gerbėjus bei visuomenę ir „ne kartą linksmino vienus didžiausių pasaulio banditų bei jų aplinką“.

T. Halvorssenas pažymėjo, kad J. Lopez tvirtinimais, esą ji nežinojo su G. Berdymuchamedovu siejamų kaltinimų, „būtų galima patikėti vieną kartą, tačiau tokiam elgesiui kartojantis, jie tampa neįtikinami. Tai nesusiję su nežinojimu. Tai susiję su godumu“. L.Lopez teigia, kad jos komanda patikrina šalis prieš jos vizitus. Tačiau „The Independent“ nepavyko susisiekti su jos atstovu spaudai dėl tolesnių komentarų.

HRF mini virtinę garbės nedarančių koncertų, kuriuos J. Lopez surengė per pastaruosius dvejus metus. Tarp jų yra pasirodymas per Uzbekistano pramonininko Azamo Aslanovo (kuris vadinamas korumpuotu) sūnaus vestuves, už kurį jai buvo paklotas 1 mln. JAV dolerių (2,6 mln. litų) honoraras. Tarp žiūrovų, stebėjusių šį koncertą, buvo ir Čečėnijos diktatorius Ramzanas Kadyrovas.

HRF taip pat tvirtina, kad J. Lopez praėjusį spalį dainavo Baltarusijoje, kuri vadinama vienintele diktatūra Europoje, bei buvo pasamdyta koncertuoti per Rusijos biurokrato Aleksandro Jolkino gimtadienį. Pastarasis koncertas buvo atšauktas, kai A. Jolkinas buvo suimtas.

J.Lopez nėra pirmoji garsenybė, sulaukusi kritikos dėl viliojančio atlygio už pasirodymus asmenims, siejamais su žmogaus teisių pažeidimais.

2011 metais pobūvyje, skirtame R. Kadyrovo 35-ajam gimtadieniui, dalyvavo „Oskaru“ apdovanota aktorė Hilary Swank ir kovinių filmų žvaigždė Jeanas Claude`as Van Damme`as, nors HRF juos perspėjo, kad R. Kadyrovo režimas naudoja kankinimus. Vėliau, kilus pasipiktinimui dėl pasirodymo Grozne, H. Swank atleido savo vadybininką.