Likus vos dviem mėnesiams iki rinkimų Vokietijos savaitraštis "Der Spiegel" sukėlė pasipiktinimą paskelbdamas, kad JAV Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) glaudžiai bendradarbiavo su Vokietijos šnipais. Opozicija daro spaudimą kanclerei A. Merkel dėl to, kiek ji žinojo apie JAV sekimo metodus. A. Merkel aptarti šio klausimo į Vašingtoną išsiuntė vidaus reikalų ministrą Hansą-Peterį Friedrichą. Jis ketvirtadienį susitiks su JAV prezidento Baracko Obamos patarėju vidaus saugumo klausimais ir JAV teisingumo ministru.

A. Merkel trečiadienį interviu savaitraščiui "Die Zeit" sakė, kad tam tikras bendradarbiavimo lygis reikalingas piliečių saugumui užtikrinti. Pasak kanclerės, žvalgybos tarnybos kelis dešimtmečius bendradarbiauja tam tikromis sąlygomis, kurios Vokietijoje yra griežtai reglamentuotos, ir šis bendradarbiavimas didina šalies saugumą. A. Merkel sakė, kad reikia diskutuoti dėl pusiausvyros tarp privatumo ir saugumo, bet apsauga nuo terorizmo neįmanoma be elektroninio sekimo galimybės. A. Merkel pridūrė, kad norėtų parteriams iš JAV pasakyti, kad labai svarbu užtikrinti, jog sekant asmeninius ryšius nebūtų pažeidžiamos piliečių teisės.

Be kontroversiškai vertinamo asmeninių ryšių sekimo, Vokietija taip pat prašė paaiškinti pranešimus, kad NSA ir Didžioji Britanija stambiu mastu sekė savo sąjungininkes, įskaitant Vokietiją. Apie sekimą pranešė JAV informantas Edwardas Snowdenas.

Vokietijos žvalgybos agentūrų darbą koordinuoja A. Merkel kanceliarija ir prižiūri parlamento komitetas, kurio posėdžiai yra slapti. Vokietijos vidaus žvalgybos agentūra teigia nežinojusi apie intensyvias JAV ir Didžiosios Britanijos sekimo programas. Bet opozicija tvirtina, kad A. Merkel arba jos padėjėjas Ronaldas Pofalla, kuris koordinuoja slaptąsias tarnybas, turėjo žinoti daugiau.