Į trečią aukštą vedančių laiptų aikštelėje Amal pamatė tamsią JAV specialiųjų pajėgų kario figūrą ir į jos vyrą nukreiptą šautuvą – raudonas lazeris jau vaikščiojo labiausiai ieškomo teroristo krūtine, skelbia „The Telegraph“.

Moteris puolė prie kario – tai buvo desperatiškas bandymas nukreipti šautuvą į šalį. Kulka pervėrė jos kelį, nuaidėjo dar daugiau šūvių.

Kai sužeista gulėjo ant lovos, Amal girdėjo amerikiečių balsus – kariai dviejų O. bin Ladeno dukrų klausė, koks jų ką tik nukauto vyro vardas.

Tai ne dar viena O. bin Ladeno nužudymo versija, kurią pasakoja teroristo likvidavimo operaciją vykdžiusių SEAL specialiojo būrio nariai, ir ne šiurpą kelianti juostos „Zero Dark Thirty“ – Holivudo sukurtos įvykių versijos – apogėjus.

Pagaliau šioje istorijoje galima garsiai išgirsti ir O. bin Ladeno žmonų bei jo vaikų balsus. Pristatome jums O. bin Ladeno sunaikinimo operacijos versiją tiesiai iš pačios slėptuvės, kurią pirmieji išgirdo Pakistano tyrėjai.

Abotabado tyrėjų komisijos ataskaitoje, kurią pavyko gauti „al Jazeera“, negailima paniekos ir kritikos Pakistano valdžios ir kariuomenės struktūroms dėl nesugebėjimo pastebėti, jog teroristas gyveno prieš pat jų nosį, vos už 48 kilometrų nuo šalis sostinės Islamabado – visai šalia šalies policijos akademijos.

Ataskaitoje pareigūnai kaltinami visu rinkiniu nesėkmių bei įtartinų faktų ignoravimu, kuriuos pastebėjus labiausiai ieškomą teroristą pasaulyje sučiupti būtų pavykę žymiai anksčiau.

„Laikui bėgant, veiksmingai dirbanti žvalgybos agentūra būtų sugebėjusi užmegzti kontaktą, infiltruoti savo agentus ar kitaip prasibrauti (į Osamos bin Ladeno aptarnaujančio personalo tinklą) – trumpiau tariant, surinkti pakankamai informacijos. Panašu, jog tai buvo ne tas atvejis“, - teigiama išvadose.

Dokumente pasakojama, kaip labiausiai ieškomas teroristas pasaulyje sugebėjo praktiškai netrukdomas keliauti po šalies šiaurės vakarus, pasistatyti namus, auginti vaikus – ir tai daryti tiesiai prieš pareigūnų nosį.

Ataskaitoje užsimenama, jog „al Qaedos“ vadovas galėjo būti sučiuptas jau 2002 ar 2003 metais, kai jo automobilį dėl viršyto greičio buvo sustabdę vietos kelių policijos pareigūnai.

O. bin Ladenas patogiai įsikūrė Abotabade, be rūpesčių ten pragyveno šešerius metus, kompaniją jam palaikė trys žmonos.

Moterys puikiai prisimena JAV specialiųjų pajėgų operacijos naktį – jas iš miegų pažadino keistas garsas, moterys pamanė, jog prasidėjo audra. Tačiau iš tikrųjų virš namo ratus suko amerikiečių „Black Hawk“ sraigtasparniai. Netrukus ant stogo pasigirdo žingsniai. Po kelių minučių O. bin Ladenas jau buvo negyvas.

Viena iš O. bin Ladeno dukrų – Summaya – teigia iš karto supratusi, jog neteko tėvo. Ji pasakojo mačiusi šautinę žaizdą teroristo kaktoje „ir upeliu sruvenusį kraują“.

Po 36 minučių viskas jau buvo baigta. Žmonoms leista pasiimti O. bin Ladeno paliktą testamentą ir kelis papuošalus – jos išgabentos į Pakistano tarpžinybinės žvalgybos agentūros patalpas apklausai.

Išsami ataskaita, kurioje pateikiami daugiau nei 200 liudininkų pasakojimai, taip pat suteikia ir vertingos informacijos apie O. bin Ladeno pastangas išvengti demaskavimo ir pareigūnų praleistas galimybes jį sučiupti.

Automobilį sustabdė dėl greičio viršijimo

Osama Bin Ladenas
Atvykęs į Pakistaną, O. bin Ladenas 2002 metų pabaigoje kelis mėnesius gyveno Svato slėnyje. Tuo metu pareigūnai turėjo daugiausiai progų jį sučiupti – teroristas reguliariai vykdavęs į turgų.

Kelių policininkas O. bin Ladeno automobilį buvo sustabdęs už greičio viršijimą. Teroristui ištikimas darbuotojas Ibrahimas al Kuwaiti „problemą labai greitai išsprendė“, tvirtina su tyrėjų komisijos nariais bendravusi minėtojo O. bin Ladeno patikėtinio žmona Maryam.

Iš Svato slėnio teroristas su šeima persikėlė į ramų Haripuro miestą, esantį ne toliau nei už pusantros valandos kelionės automobiliu nuo Islamabado.

Būtent ten Amal vietos ligoninėje pagimdė du vaikus. Siekdami apsaugoti moterį nuo nepageidaujamų klausimų, vienas iš dviejų O. bin Ladeno patikėtinių Abrari al Kuwaiti ir jo žmona gydytojams pasakė, jog moteris kurčia ir nebylė.

Į Abotabadą teroristo šeima persikėlė 2005 metais – apsigyveno naujame būste itin aukšta tvora. Kaip teigiama ataskaitoje, skirtingų valdžios žinybų pareigūnams tikrai turėjo sukelti įtarimų įtartinas žemės įsigijimas, neteisėtai pastatytas trečias namo aukštas ir net kelios įtartinos detalės – pavyzdžiui, keista elektros instaliacija.

Vietos gyventojai, gangsterių ir sukilėlių lyderių išmokyti neuždavinėti nereikalingų klausimų, būstą vadino Vaziristano namais.

Namo viduje šeimos gyveno atskirai. Dviejų O. bin Ladeno parankinių žmonos ir vaikai galėjo laisvai išeiti už tvirtovės ribų, tačiau „al Qaedos“ vado artimiesiems tai buvo griežtai draudžiama.

Slėpėsi po kaubojaus skrybėle

Mankštindamasis lauke, teroristas visada galvą slėpė po kaubojaus skrybėle – bijojo būti atpažintas iš oro. Savo tikrąją tapatybę O. bin Ladenas slėpė ir nuo parankinių šeimų – tai nebuvo lengva. Tačiau nuo televizoriaus apsaugoti nepavyko.

Iki JAV specialiųjų pajėgų operacijos likus keliems mėnesiams, vieno iš parankinių dukra Rahma per „al Jazeera“ pamatė O. bin Ladeno nuotrauką ir jį atpažino – juk tai vargšas dėde iš pagrindinio namo, pasakė mergaitė. Televizorius iš namų iš karto dingo, o šeimos nustojo bendrauti.